Арт центърът Jam Factory в Лвов, Украйна празнува откриването на

...
Арт центърът Jam Factory в Лвов, Украйна празнува откриването на
Коментари Харесай

„В памет на този, който помни“: В Лвов представят изложба на 20 украински и чуждестранни художници

Арт центърът Jam Factory в Лвов, Украйна чества откриването на първата си интернационална галерия „ Паметта на този, който помни “. Историята на културния център в града е история на възобновление и възобновяване. В предишното постройката е била първо фабрика за алкохол, а през 70-те години на предишния век, фабрика за сладко. След интервал на пренебрегване, в този момент тя е превърната в център за модерно изкуство, спектакъл, и пространство за взаимна работа. Проектът е дело на швейцарския вложител и историк Харалд Биндер. Арт центърът отвори порти още през ноември 2023 година.
Чувствах се разчувствуван от концепцията да основа културен център в град, който познавам добре. Тук имам толкоз сътрудници и другари. Има доста надарени хора тук, изключително младите.
Харалд Биндер, вложител и историк

По време на реставрацията на постройката са открити достоверни рекламни надписи, бутилки и фирмени печати на истинската фабрика за алкохол.
Открихме капаци на бурета за алкохол с печати на фабрика „ Кроник “ върху тях, до момента в който правехме ремонта.
Харалд Биндер, вложител и историк

Повечето от членовете на еврейската фамилия Кроник, която основава истинската фабрика за алкохол, умират по време на Втората международна война. Посетителите могат да се срещнат с историята на постройката и фамилията с помощта на осведомителните табла в дребния музей на арт центъра. Новата галерия „ В памет на този, който помни “, втората след повторното разкриване, показва творбите на 20 украински и задгранични художници, основани сред 1950 и 2024 година
Културата е основата на това, за което се борим. Тя е нашата еднаквост.
Ксения Билик, украинска художничка

Биндер е склонен, че Украйна би трябвало да утвърди културната си еднаквост, а творчеството сплотява хората.

„ Това е страна, която е жива, която притегля вниманието и от чужбина. Знаете лозунга на Путин: „ Украйна не съществува “. Ние се противопоставяме на това и споделяме, че Украйна е жива, тъй като основава просвета и сплотява хората в творчество “, споделя той.

„ В памет на този, който помни “ се организира от 11 май до 8 септември.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР