Въпросът за справедливостта. Съдените журналисти в България е озаглавен сборник

...
Въпросът за справедливостта. Съдените журналисти в България е озаглавен сборник
Коментари Харесай

Представят документален сборник за делата срещу журналисти за периода 2007-2020 г.

" Въпросът за справедливостта. Съдените публицисти в България " е озаглавен алманах с научни разбори и изявленията с публицисти, които са били изправени пред съда. Сборникът ще бъде показан довечера във Факултета по публицистика и всеобщи връзки. Обхванатият писмено интервал е 2007-2020 година
" Основната концепция беше да разберем по кое време процесът се трансформира в самото наказване , по кое време се трансформира в тормоз за публицистите ", сподели пред БНР съставителят на сборника доцент Жана Попова.

Автори на друго сходно журналистическо и юридическо проучване са юристът Васил Василев и Таня Харизанова. То обаче се отнася до интервала преди измененията в правото по отношение на делата за клюка и засегнатост, посочи Попова.

" Не обгръщаме делата против медии , които са доста повече и имат друг темперамент – доста постоянно са съдени и журналистът, и медията, с цел да е несъмнено, че ще бъде извоювано такова дело и ще има резултат. "

Прави усещане, че са доста малко делата против публицисти от радиото и малкия екран, уточни преподавателят.

" Голяма част от публицистите от онлайн медиите, които са съдени , са публицисти които или сами са издатели на своето издание, или са в така наречен районни медии . "

Остава чувството, че най-съдещи са политиците, тъй като отзвукът от тези каузи е максимален , само че немалка част от делата са водени от така наречен междинна администрация – това е втората огромна група, на ръководители на обществени институции, следват компаниите, като там са най-сложните проблеми, разясни доцент Жана Попова.

Малка група съставляват делата на публицисти против публицисти . Знаково дело в тази категория се явява това на Кеворк Кеворкян против починалия към този момент Георги Коритаров.

Повече по тематиката чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР