Това е първата визита на китайския лидер в Европа от

...
Това е първата визита на китайския лидер в Европа от
Коментари Харесай

Тодор Радев: Китай се страхува от завръщането на Тръмп на власт

„ Това е първата аудиенция на китайския водач в Европа от 5 години насам поради охладнелите връзки сред Европа и Китай заради редица фактори като връзките сред Китай с Русия и Иран, пандемията от Ковид 19, задълбочаващите се стопански и търговски търкания и мнението на трети страни за това какви би трябвало да бъдат връзките с Китай ”, това сподели журналистът Тодор Радев в предаването " Без искания " по Дарик във връзка визитата на китайския водач Си Дзинпин в Европа. Президентът на Китай обиколиФранция, Сърбия и Унгария.

На въпроса какво да чакаме при възможна победа на Тръмп на изборите за президент,Радев показа, че Китай се опасява от завръщането на Тръмп поради ирационални дейности и твърди стопански политики от страна на някогашния американски президент.



Журналистът дефинира избора на страните, които китайският водач посети като чудноват, само че логически.

„ Франция е единствената огромна европейска страна, която се пробва да поддържа външно самостоятелен политически курс от този на Съединени американски щати във връзка с Китай. Целта на визитата на Макрон в Пекин през април и в този момент на Си Дзинпин в Париж бе да получи това, от което се нуждае най-вече френският бизнес, изключително на фона на икономическите компликации в Европа ”, разяснява Радев за „ стратегическата ” аудиенция на двамата водачи.



За визитите в Унгария и Сърбия Радев сподели, че двете страни имат общи фактори катодобрите си стопански и политически връзки с Китай.

„ Отношенията сред Китай и Сърбия през последните години са извънредно положителни във всяка една сфера. Сърбия се пробва да откри мощен съдружник откакто Русия не може да играе тази роля сега ”, съобщи Радев.

Журналистът дефинира визитата на Си Дзинпинв Сърбия като основна поради съвпадането с 25-ата годишнина от бомбардирането на китайското посолство от НАТО.

За връзките с Унгария, журналистът подчертава върху удобни условия за построяването на китайски индустриални бази в Европа поради засилващия се европейски протекционизъм.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР