Въпросът с диверсификацията на ядреното гориво за България не е

...
Въпросът с диверсификацията на ядреното гориво за България не е
Коментари Харесай

Горивото на Уестингхаус e изключително безопасно за АЕЦ Козлодуй

Въпросът с диверсификацията на нуклеарното гориво за България не е комплициран и по него се работи повече от 25 години. Реакторите в Чехия, Унгария и Украйна работят безпроблемно с гориво от " Уестингхаус ". За 6-и реактор на АЕЦ " Козлодуй " има техническа причина да се изполва съветско гориво, защото нито френската " Фраматом ", нито американската " Уестингхаус " създават гориво с нужното равнище на обогатяване. Различно от съветското гориво ще докара до загуби от 40 MWh в 6-и реактор, до момента в който за 5-и реактор няма сходни проблеми. Това сподели Йордан Йорданов, някогашен шеф на АЕЦ " Козлодуй ", в ефира телевизия Блумбърг.

" Русия работи, продава и създава нуклеарно гориво за Съединени американски щати, Франция, Англия, Швеция и нашите български специалисти работят доста добре с ТВЕЛ. Ще намерят метод след координиране с Курчатовския институт, това е елементарна процедура. "

Ако Русия се окаже обезсърчителен сътрудник, България може да употребява към този момент открита процедура както при удължаването на живота на дребните реактори с слагане на отработени касети с гориво по края на дейната зона, сподели Йорданов.

" Съюз на съветските социалистически републики не ни съгласува - ние го направихме, запазихме си реакторите, поехме риска и без тях реакторите продължиха да работят. Тук може да стане същата работа. Ако не желаят, има и други организации, които да потвърдят сигурността - при нас в България сигурността се потвърждава от Агенцията за нуклеарно контролиране, която е самостоятелен регулатор... Няма да има риск, ще бъдат употребявани сходни на Курчатовския институт и ще бъде потвърдена сигурността на това гориво. Горивото на " Уестингхаус " e извънредно безвредно. "

Лицензирането на горивото на " Уестингхаус " или " Фраматом " ще отнеме време, с цел да се ревизират системите за ръководство и надзор и да се нагоди горивото за взаимната му работа дружно с съветско гориво, изясни Йорданов. Горивото се сменя по една четвърт всяка година.

" Докато се изпълни реакторът единствено с " Уестингхаус " или единствено " Фраматом " ще сътвори известни проблеми... Най-хубаво би било да се махне остарялото съветско гориво и да се зареди ново, само че това са големи финансови загуби. "

Йорданов се въздържа да разяснява политическите изявления по тематиката, защото съгласно него те са некомпетентни.

" Трябва да се оставят специалистите на АЕЦ " Козлодуй ", които работят по въпроса и ще намерят метод за излизане от обстановката. "

Малките модулни реактори (SMR) са бъдещето на нуклеарната енергетика, счита Йорданов. Те изполват употребявано към този момент гориво, работят при по-ниски параметри и изискват по-ниски правила за сигурност - първият се чака да влезе в есплоатация в Съединени американски щати през 2028 година

" Колкото по-бързо огромните ръководители насочат напъните си към SMR, а не към воденето на войни, толкоз по-бързо човечеството ще има самостоятелни, сигурни, местни източници на ток. "

Един сходен реактор с мощ от към 50 MWh би бил задоволителен да зарежда град с размерите на Велико Търново, сподели Йорданов. С навлизането на серийното произвеждане на SMR цената им ще падне.

България от години няма енергийна тактика, а нуклеарните повреди по света са трансформирали мисленето и на специалистите в страната, само че значмостта на АЕЦ остава, счита Йорднов.

" Сега има подем, който за мен е в SMR. Може би беше удачно да употребяваме съоръжение от АЕЦ " Белене " и да построим заместващи мощности преди 20 години - в този момент с всяка година България няма запаси да построи такива големи мощности. "

Оборудването, закупено от България за АЕЦ " Белене ", може да се употребява за заместващи мощности в АЕЦ " Козлодуй ", само че единствено след обстоен разбор, сподели Йорданов.

" В хода на събитията към този момент не е удачно да бъде съветска АЕЦ. Ако ще се строи нещо, би трябвало да се мисли за хибрид - нуклеарният остров може да е съветски, само че втора турбина и генератор би трябвало да бъдат от други страни. Но това към този момент става доста комплициран план. "
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР