Въпрос: Какви наказания може да наложи работодателят към работник или

...
Въпрос: Какви наказания може да наложи работодателят към работник или
Коментари Харесай

Трудово-правна консултация на Труд news: Наказания при неспазване на работното време в България

Въпрос: Какви санкции може да наложи работодателят към служащ или чиновник, който закъснява за началото на работния ден и действително не съблюдава работното време?

К. Антонов, гр. Пловдив

Отговор: В член 187 от Кодекса на труда (КТ) е планувано, че нарушавания на трудовата дисциплинираност са: 1. забавяне, прибързано овакантяване на работа, отсъствие на работа или неуплътняване на работното време; 2. явяване на служащия или служителя на работа в положение, което не му разрешава да извършва предоставените му задачи; 3. несъблюдение на предоставената работа, неспазване на техническите и софтуерните правила; 4. производство на некачествена продукция; 5. неспазване на разпоредбите за здравословни и безвредни условия на труда; 6. несъблюдение на законните нареждания на работодателя; 8. корист с доверието и уронване на положителното име на предприятието, както и разпространение на поверителни за него сведения; 9. увреждане на имуществото на работодателя и прахосване на материали, първични материали, сила и други средства; 10. несъблюдение на други трудови отговорности, планувани в закони и други нормативни актове, в правилника за вътрешния трудов ред, в груповия трудов контракт или избрани при възникването на трудовото правно отношение.

Съгласно член 188 от КТ, дисциплинарните санкции са забележка, предизвестие за уволняване и уволняване. Според член 189, алинея 1 от КТ, при установяване на дисциплинарното наказване работодателят следва да вземе поради тежестта на нарушаването, събитията, при които е осъществено, както и държанието на служащия или служителя. Преди налагане на дисциплинарното наказване работодателят е задължен да изслуша служащия или служителя или да одобри писмените му пояснения и да събере и оцени посочените доказателства /чл. 193, алинея 1 от КТ/. Когато работодателят авансово не е изслушал служащия или служителя или не е приел писмените му пояснения, съдът анулира дисциплинарното наказване, без да преглежда разногласието всъщност – алинея 2 на член 193 от КТ. В алинея 3 на член 193 от КТ е указано, че наредбите на миналата алинея не се ползват, когато обясненията на служащия или служителя не са били изслушани или дадени по негова виновност.

Дисциплинарното наказване се счита за наложено от деня на връчване на заповедта на служащия или служителя или от деня на нейното приемане, когато е изпратена с предложено писмо с противоположна квитанция.

Д-р Тодор Капитанов, правист, вицепрезидент на КНСБ, съветник и експерт по обществени лекции в региона на трудовите и обществени въпроси, връзките и обществения сектор
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР