Здравните власти обявиха, че всички бременни жени ще могат да

...
Здравните власти обявиха, че всички бременни жени ще могат да
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: Коклюшът няма да отшуми скоро, престъпление е да не ваксинираш детето си

Здравните управляващи оповестиха, че всички бременни дами ще могат да се имунизират гратис против коклюш. Това е превантивна мярка и един от методите за преодоляване на обстановката със болестта в страната. Междувременно случаите не престават да се усилват, като 90% от тях са при деца. 

" Надявам се имунизацията да стартира още в първия работен ден след празниците. За да бъде юридически точна и да имат точни инструкции персоналните лекари, би трябвало да има смяна в наредбата, която да излезе в Държавен вестник. Директорите на районните здравни инспекции ще дефинират местата и всяка бременна жена ще знае къде може да отиде да си направи имунизация ", обясни главният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев  Ангел Кунчев Д-р Ангел Кунчев е роден в Симеоновград. Средното си обучение е приключил в СОУ " Васил пред Bulgaria ON AIR. 

Той посочи, че не би трябвало всички бременни дами да отидат да се имунизират под строй. По думите му не е неприятно решението на бременните да бъде съветвано с наблюдаващия им доктор.

" Коклюшът не е грип, не е Ковид, не се популяризира толкоз мълниеносно. Затова одобряваме по-спокойно нещата. Случващото се у нас се случва от година и половина в Европа. Няма да се натовари здравната система и да откриваме нови отделения. Мерките ни са ориентирани към това да предпазим главно най-малките и към ваксинирането на бременните ", заяви  доцент Кунчев в " България заран " .

Попитан за имунизацията на възрастните хора, гостът уточни, че постоянно ваксинирате през годините в огромна степен са предпазени. Но има огромен % хора с доста леко, даже безсимптомно протичане. Те обаче носят болестта.

Коклюшът е лятно заболяване и ще бъдат наранени регионите, които до момента бяха по-слабо наранени, стана ясно от думите на доцент Кунчев. Голяма част от случаите са в София, само че това няма да остане таза, на мнение е той. 

" Няма да се стигне до трагични числа. Няма да заключим децата по празниците у дома. Всяка мярка от Ковидното време е ефикасна и ще свърши работа ", уточни още основният държавен здравен контрольор.

От тази седмица се превеждат средствата, с цел да може в няколко лаборатории да се прави безвъзмездна диагностика за контрол на болестта. Коклюшът се потвърждава главно с PCR тест. Диагностиката ще бъде налична за значимите за обществото случаи.

Има мобилни групи, които общопрактикуващите лекари по-трудно намират за имунизация. От 1 до 3% от децата, които са записани при персоналните лекари, също не са имунизирани. А най-тежкият случай е със записаните като имунизирани в реалност неимунизирани деца, заяви доцент Кунчев. 

" Това е закононарушение от юридически темперамент, попълваш документи с погрешно наличие. Но е още по-голямо закононарушение от морална позиция, тъй като заблуждаваш цялото общество. Има деца, 1-2%, които по медицински аргументи не могат да бъдат имунизирани. В София станаха прекалено много децата, които сякаш са ваксинирани, а боледуват. Ще подаваме на БЛС и НЗОК данни аз такива лекари. Достатъчно е един-двама да има, те вършат белята ", акцентира гостът.

Доц. Кунчев счита, че в случай че успеем да сложим бариери като разстояние или хирургична маска, ще ограничим разпространяването на болестта. По думите му няма скоро да отшуми коклюшът и би трябвало да се въоръжим с самообладание, защото ще обгръща нови райони в страната.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР