Въпреки забраните, нелегалният бизнес процъфтява в Украйна, помагайки на мъжете

...
Въпреки забраните, нелегалният бизнес процъфтява в Украйна, помагайки на мъжете
Коментари Харесай

Бягство от Украйна. Как мъжете се озовават незаконно в ЕС?

Въпреки възбраните, незаконният бизнес процъфтява в Украйна, помагайки на мъжете да се реалокират в Европейския съюз. Как работят схемите за изпращане на мъже в чужбина по време на военно състояние и какъв брой костват сходни „ услуги “?

На 25 февруари, директно след нахлуването на войските на Руската федерация, граничната работа на Украйна разгласява известие, с което не разрешава излизането на украинци, задължени на военна работа от 18 до 60 години през цялото военно състояние.

Три месеца по-късно, на 30 май, съветникът на ръководителя на Министерството на вътрешните работи Виктор Андрусив призна, че законното пътешестване в чужбина за мъже по време на военно състояние към момента е допустимо.

" Предлагам да се заплаща застрахователна награда, да вземем за пример 3-5 хиляди $ и гратис пътешестване за този, който го е направил. Във всеки случай цялостната възбрана ни вреди още повече ", споделя съветникът.

Украинските управляващи към момента не са дали отговор на предлагането на Андрусив за отваряне на границите за мъжкото население на страната, даже и с парична вноска. Владимир Зеленски разкритикува петицията с искане за позволение за овакантяване, само че нови апели от украинци се разгласяват всекидневно на уеб страницата на президента, призоваващи за отваряне на границите за мъжете.

Редовно се появяват вести за несполучливи опити на украинци да преминат кордона. Ако първоначално, след началото на пълномащабна война, бягството от Украйна беше по-скоро независима самодейност, изчислена върху невниманието на граничарите (така през март синът и внукът на София Ротару се пробваха да стигнат до Молдова с лодка), в този момент противозаконната процедура закупи " организиран " тип.

Върху това се построява огромен незаконен бизнес, когато против разнообразни суми възнаграждение мъже на военна възраст се изпращат през границата на Украйна.

разбра по какъв начин работи противозаконната скица за извеждане на мъже в чужбина по време на военно състояние и какъв брой коства тази " услуга ".

Незаконни схеми за тръгване на мъже от Украйна: всичко се взема решение в Telegram

Както беше казусът с вътрешния превоз и продажбата на маски при започване на пандемията на ковид, бяха основани специфични „ организации “, за които се споделя, че оказват помощ на мъжете да пътуват в чужбина, с цел да избегнат готовност.

Търсенето на клиенти минава през ориентирана реклама в Instagram. Видеото, обвързвано с непознат акаунт и излъчено в Instagram Stories, демонстрира президента Владимир Зеленски и министъра на защитата Алексей Резников на фона на лазурни плажове като илюстрация.

Ярките надписи гласят: „ Заминаването в чужбина е елементарно “, „ Одобрено от администрацията “, „ Напуснете страната без спомагателни въпроси “.

Връзката, прикачена към промоционалното видео, ви води до затворен канал в Telegram с логото на граничната работа на Украйна.

След като заявката за присъединение към канала бъде признато от админите (към момента на писане на материала броят на клиентите е бил 25 хиляди), евентуалният клиент се среща с „ обсега “ от варианти за пътешестване в чужбина.

Как да напуснете Украйна: три съществени разновидността

Вариант първи - " Бял билет "

Мога ли да пътувам в чужбина с бял билет? Организаторите на „ схемите “ в Telegram споделят „ да “. Предлага се: краткотрайна регистрация във военния указател и умозаключение на военномедицинската комисия за неприспособимост за военна работа със задна дата. Очаква се и той да бъде изключен от регистъра на военнозадължените лица. В " менюто " се оферират няколко болести, като " диагнозата " се слага самостоятелно съгласно здравната история на клиента. Цялата информация се вкарва в базата за военна работа, както и в здравната база Halsey.

Вариант втори: Доброволец в превозването на филантропични товари

След като бъде прибавен към базата данни " Way " за прекосяване на границата, индивидът се прибавя към базата данни на водачите.

При избора на тази алтернатива админите показват два нюанса. Първият е да се върне в Украйна до една година. Второто е, че единствено границата с Полша е обезпечен преход към територията на Европейски Съюз, заради обстоятелството, че всички филантропични товари се транспортират единствено в посока Лвов-Полша.

Вариант трети: регистрация на обучение в Полша

Заминаването от Украйна за образование в Полша е друга алтернатива, която те оферират да „ начертаят “ в Telegram. Служителите на организацията основават документ за образование в Полския университет. Комплектът включва публична покана от полска страна за образование, студентска карта, нотариално заверени преводи на документи с, както е посочено, публично регистриране в нотариалната база данни.

Допълнително - пролонгация от военната регистрация като студент, учащ се в чужбина.

Според уредниците този вид за пътешестване в чужбина е обезпечен. В описанието на услугата не е посочена възрастова категория, само че клиентите над 40 години би трябвало да бъдат готови за спомагателни инспекции на границата.

Цена: $2,400. Авансово заплащане - 1400лв.

Фалшификати за привличане на клиенти

Каквито и съмнителни гаранции да се дават на евентуалните клиенти, човек не би трябвало да се заблуждава в желанията на спекулантите.

Telegram постоянно съдържа манипулативна информация, ориентирана към увеличение на суматохата. Например, една от изявленията съдържа фиктивния „ отговор “ на Владимир Зеленски на петиция с искане за позволение да напусне Украйна:

„ Не разбирам изцяло към кого е отправена тази петиция – към мен или може би към родителите на тези бойци, дали живота си за Украйна? Когато през днешния ден от 50 до 100 украинци умират в източната част на нашата страна. ние планираме да ожесточим изискванията за излизане и на всички, които са подписали тази петиция, ще кажа, че няма да напуснете Украйна до Нова година “, издават цялостния фалшив админите.

Владимир Зеленски не произнесе последното изречение в речта си, само че уредниците на противозаконния бизнес, изкривявайки думите на президента, „ загатват “, че е време да се купи „ билет “ за овакантяване на Украйна.

Друг вид за операция е подправянето на известия от Генералния щаб на Украйна.

" За страдание, през днешния ден има прекомерно малко мъже с дейна гражданска позиция. Затова беше решено да се вършат нападения за идентифициране на мъже, подобаващи за отбрана на страната на публични места. Това не опонира на закона и работи за положителното на нашето държава”, се привежда фиктивен апелна Генералния щаб.

Украинци в Полша: появиха се възрастни " студенти " и " доброволци ".

Междувременно броят на украинските мъже в Европейския съюз бързо нараства.

" Излетях една седмица преди нашествието и в този момент се открих в Краков. Сега пребивавам в студентско общежитие, където украинците могат на ниска цена да наемат стая за двойка с някого. Интересен факт е, че покрай университетския кампус и в в самия хостел има от ден на ден украинци мъже, които не са напълно на студентска възраст. Най-вероятно употребяват „ студентски свидетелства “, с цел да изоставен страната “, споделя Андрей.

Според Андрей измежду неговите познати има хора, които са пътували благодарение на удостоверения за доброволчество. Сред мъжете, напуснали Украйна, подобен документ се смята за най-„ комфортен “, тъй като когато и да е можете да се върнете.

„ Исках да отида на отмора - апелирам, „ аз съм доброволец. „ Това ви разрешава да напуснете Украйна, въпреки и не за дълго време “, изяснява мъжът.

Граничарите обаче са наясно с методите за нелегално прекосяване на границата, употребявани от украинците. Според Елизавета, украинка, която също краткотрайно живее в Полша, инспекцията на удостоверенията на границата може да отнеме към час на пасажер. Момичето споделя по какъв начин е напуснала Украйна в същия трен с мъже.

" В моя трен Киев-Пшемисл имаше най-малко един пасажер от мъжки пол за всеки вагон. Граничната защита се отнася с такива пасажери с изключително внимание. Мъжът, който се возеше във вагона с мен, даде уверение за сърдечно заболяване, което беше издадено безусловно няколко дни преди тръгването. На което получи логически въпрос от граничарите: „ Защо диагнозата беше сложена едвам в този момент? “. Отвън инспекцията на подобен пасажер наподобява доста задълбочена. Но след четиридесет минути въпроси мъжът въпреки всичко получи дълго чакания щемпел в паспорта си “, споделя млада жена.

„ Сега там има украински мъже – таксиметрови водачи, сервитьори, бармани и просто минувачи. Някои от тях, без даже да дочакат въпроса по какъв начин са съумели да се измъкнат от Украйна, споделят – тръгнали са преди войната и в този момент са заседнали в Полша. Едва ли някой искрено ще си признае, че си е купил „ късметлийски билет”.

Как украинските мъже се ревизират в Европейски Съюз

Миграционните центрове на Европейския съюз са добре осведомени със възбраната украинците да напущат страната. Затова мъжете измислят авансово правдоподобна „ история на заболяването “. Това сподели украинката Виктория, която живее в Швеция.

„ За да работите публично, да получите заплата, финансова помощ и да наемете апартамент в Европа в границите на 90 дни след идването си в Европейски Съюз, би трябвало да дойдете в миграционния център. Ако не извършите това, Европейски Съюз може да наложи избрани наказания. Това е доста значим миг, затова, в случай че човек от Украйна отиде в миграционния център, тогава повода, заради която се озовава в Европа, би трябвало да се обмисли авансово, защото въпросите се задават доста педантично, до: " Какво е положението на зъбите? “ и „ Кога за финален път правехте секс “, споделя момичето.

Според Виктория украинците, които първи са напуснали след пълномащабната инвазия, са се сблъскали с осезаеми проблеми.

„ В самото начало, когато специфичните „ офиси “ за прекосяване на границата към момента не бяха отворени, цената на незаконното излизане варираше от 5000 $ до 8000 евро. В същото време никой не даваше гаранция, че прекосяването ще бъде сполучливо и паспортът ще бъде подпечатан. И в случай че няма щемпел в паспорта, тогава миграционните сътрудници ще имат въпроси, които могат да ви заплашат с депортиране “, споделя украинката.

Ще отворят ли въпреки всичко границите?

Фокус беседва с основателя за разрешаване на украински мъже да пътуват в чужбина, съветника на вътрешния министър Виктор Андрусив.

„ Това ще би трябвало да се направи. Сега е невероятно мъжете да изоставен Украйна, имаме война в страната, само че икономическата обстановка се утежнява, тъй че е по-скоро въпрос на време. Президентът е прав в рецензиите си към молбата за позволение за овакантяване. Не става дума за отваряне на граници за всички мъже. Трябва да изхождаме от аргументите. Ако да вземем за пример мъж пристигна във военния указател и там опише за аргументите за напускането си, там ще бъде маркирано, че няма потребност от неговата военна работа в близко бъдеще, тогава може да му се даде виза да вземем за пример за един месец, с цел да свърши всичките си работи и да се върне”, споделя Андрусив.

Съветникът изяснява по какъв начин една месечна виза може да помогне на украинската стопанска система.

" Има обстановки, когато мъже бизнесмени би трябвало да извършват краткосрочни задания в Европа. Например, в този момент, заради липса на електроника, ние няма да имаме съоръжение, което украинците купуват. Или да вземем за пример шеф на компания преди войната нямал време да подпише съглашение за доставка на нашите артикули за Германия. Сега не може да подпише съглашение, тъй като не може да напусне. Въпросът не е за възбрана, а за регулация на излизането от границата ", продължава съветникът на министъра.

Честите и може би не всеки път оправдани пътувания на публични лица в чужбина провокират полемики в украинското общество.

„ Процесът на престоя на длъжностни лица в чужбина е следен, те имат избран период, позволение. Ако длъжностно лице остане повече от този период или употребява командировка за свои цели, това към този момент е корист с власт “, ​​обяснява съветникът на министъра.

Андрусив твърди: в случай че бъде въведена такава възбрана, естествено става допустимо да се реши въпросът посредством корупционни схеми. Но както тези, които провеждат противозаконни прекосявания на границата, по този начин и мъжете, които напущат Украйна с подправени предложения и удостоверения, ще бъдат подведени под отговорност в сходство със закона.

Ето по какъв начин става. Всяка седмица има вести за арестувания на уредници на незаконния експорт на украинци. От по-скорошните - гражданин на Киев, арестуван в Лвов, който провежда нелегално прекосяване на границата на Украйна за жители на военновъзрастна възраст. За услугите си мошеникът е желал от 3000 до 5000 щатски $, оповестява пресслужбата на Киевската градска прокуратура. Заплашва го от 3 до 5 години затвор.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР