Въпреки всички усилия за премахване на глобална зависимост от въглищата,

...
Въпреки всички усилия за премахване на глобална зависимост от въглищата,
Коментари Харесай

Най-големите икономики в света увеличават потреблението на въглища


Въпреки всички старания за унищожаване на световна взаимозависимост от въглищата, тя единствено се е нараснала. Основната причина, несъмнено, е войната Русия Украйна. Наистина, силата става все по-скъпа и множеството страни се връщат към надеждни, въпреки и мръсни източници на сила. Как това ще се отрази на вноса и износа на въглища в близко бъдеще? Първо, би трябвало да разгледаме обстоятелствата.

Енергийните проблеми оставиха доста страни без избор в това отношение. В Съединени американски щати производството на въглища е повишено доста по отношение на предходната година. Въпреки че по-високите цени не се трансформират в нарастване на доставките, Администрацията за енергийна информация съобщи, че производството е повишено с 6%, по отношение на първото тримесечие на 2021 година Вътрешното ползване и експорт на въглища в Съединени американски щати обаче са намалели с 4% през първото тримесечие на 2022 година
 За пръв път
За пръв път " Мини Марица Изток " изнася въглища в чужбина - за наша съседка

Плащанията са обезпечени посредством неотменим акредитив

Глобалното потребление на въглища нараства заради енергийната рецесия в Европа. Китай също усили производството и потреблението на въглища, с цел да подкрепи стопанската система,която изпадна в мъчно състояние. Освен това Европейският съюз, изправен пред допустимо ограничение на доставките на газ от Русия, неотдавна получи зелена светлина от Брюксел да усили потреблението на въглища през идващото десетилетие. Европейската комисия пресметна, че ще бъдат употребявани 5% повече въглища. Тази цифра обаче може да се увеличи в кратковременен проект.

Според отчет на Reuters някои страни от Европейски Съюз, които другояче възнамеряваха да прекратят потреблението на въглища, усилват на производството и генерирането на сила от изкопаеми горива. Всъщност настоящото търсене на въглища е толкоз мощно, че даже талибанското държавно управление в Афганистан увеличи цената от 90 на 200 $ за звук. Този ход пристигна, откакто Пакистан прояви интерес към вноса на афганистански въглища. Новината провокира огромно стеснение в Китай, където някои енергийни компании заплашиха с обсада на вноса и износа на афганистански въглища.

Това краткосрочно търсене на въглища също повдигна въпроси по отношение на по-ранните задължения на някои страни да лимитират производството в интерес на " зелените " енергийни източници. Според този отчет преди този момент Европейски Съюз се е заел с задачите си за нулеви чисти излъчвания за 2050 година 27 страни възнамеряват да усилят зависимостта си от нуклеарната сила и възобновимите източници. Европейските енергийни мрежи обаче към момента са мощно подвластни от съветския природен газ и въглища.
 Гърция възвръща активността на спряната емблематична Топлоелектрическа централа на въглища в Козани
Гърция възвръща активността на спряната емблематична Топлоелектрическа централа на въглища в Козани

Миналата година министър председателят съобщи, че до 2028 година Гърция ще се откаже изцяло от потреблението на въглища

И до момента в който нито една европейска страна към момента не е отменила уговорката си за последователно унищожаване на въглищата до 2030 година, Германия, Австрия, Франция и Холандия неотдавна оповестиха проекти за увеличение на производството на електрическа енергия от въглища при възможност Русия да спре доставките на газ.

И Китай, и Индия усилват вноса на въглища

По-рано тази година Пекин ограничи цените на въглищата и настоя за повече произвеждане на въглища. Вече 60% от силата на страната идва от въглища. Разбира се, въгледобивните компании бързо са се възползвали от тавана на цените, с цел да усилят производството. Сега Китай реши да усили вноса евтини въглища, с цел да подкрепи стопанската система си и да преодолее краткотрайния дефицит на сила.

Междувременно вторият по величина вносител на въглища в света Индия означи рекордни доставки на топлинни въглища този юни. Всъщност вносът на въглища в страната е повишен с 35% до 19,22 милиона тона през юни тази година. Това е с 56% над равнищата, следени през юни 2021 година

През последните няколко години Индия понижава количеството термични въглища, доставени от Австралия. Междувременно страната усили вноса на по-евтини въглища с по-ниско качество от Индонезия. Като цяло наподобява, че дава отговор на всеобхватната международна наклонност.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР