Въпреки уверенията на Българската банка за развитие, че няма отношение

...
Въпреки уверенията на Българската банка за развитие, че няма отношение
Коментари Харесай

Чешка медия обяви, че Българската банка за развитие участва в сделката за ЧЕЗ

Въпреки уверенията на Българската банка за развиване, че няма отношение към изненадващата покупка на ЧЕЗ-България от незнайната досега компания „ Инерком ”, представители на чешката електрическа компания настояват, че точно държавната финансова институция ще рефинансира многомилионен заем на сдружението към Европейската банка за възобновяване и развиване. Това излиза наяве от материал на авторитетния чешки в. ”Лидове Новини ”, представен от bTV.
В обявата се изброяват източниците на финансиране, посредством които „ Инерком ” са събрали над 320-те милиона евро за активите на ЧЕЗ. До момента собственичката на компанията-купувач Гинка Върбакова в няколко изявленията декларира, че ще разчита на банка с висок кредитен рейтинг и няма да употребява заеми от офшорни компании. От Българската банка за развиване оповестиха още на 15 февруари, че не са издавали банкови гаранции.
Съвсем друго обаче се схваща от думите на представителя на ЧЕЗ Ладислав Крших пред чешкото издание: „ Имаме писмо от Българската банка за развиване, в което заявяват, че поддържат Инерком за рефинансирането на заема към Европейска банка за възстановяване и развитие. Преди формалното сключване на контракта не може да желаеме публично удостоверение – договорката беше подписана в петък ”.
Става дума за заем от 116 млн. евро от 2016 година за 7-годишен период, като има информации, че уговорка по контракта прави задължението предварително изискуемо при продажба на ЧЕЗ-България на нестратегически вложител. До момента няма изясненост дали това обвързване би трябвало да бъде върнато незабавно. „ Лидове Новини ” твърди, че ББР ще би трябвало да обезпечи 65 млн. евро за рефинансиране.
Други банкови гаранции са пристигнали от „ Уникредит Булбанк ” (180 млн. евро) и „ Първа капиталова банка ” (80 млн. евро). Според чешката медия финансиране е пристигнало от две офшорни компании, „ Глобъл Виктори Тръст ” (100 млн. евро) и „ Скор Трейд ” (67 млн. евро). По-ранни изявления ги свързват с руско-грузинския предприемач Паата Зурабиевич Гамгонеишвили.
Отделно от това българската компания дава лични средства от 20 млн. евро. Върбакова отхвърля да употребява офшорен капитал, само че и на този стадий не е показала ясно схемата, по която ще се финансира договорката.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР