Въпреки тежките обвинения срещу него, Интерпол избра Ахмед Насер ал

...
Въпреки тежките обвинения срещу него, Интерпол избра Ахмед Насер ал
Коментари Харесай

Участвал ли е новият президент на Интерпол в изтезания?


Въпреки тежките обвинявания против него, " Интерпол " избра Ахмед Насер ал Раиси за президент. Това не е първото противоречиво предопределение в организацията.

Изборът на нов президент на " Интерпол " може да се трансформира в съществено тестване за интернационалната организация. Новият началник на организацията, който бе определен през днешния ден в Истанбул, се споделя Ахмед Насер ал Раиси. Над неговото име тегнат съществени обвинявания, че като част от службите за сигурност в Обединените арабски емирства е взел участие в изтезания и други нарушавания на човешките права. Но това напълно не е единственото уязвимо място на " Интерпол ".
Редакцията предлага
Какво прави " Интерпол "?

Международната организация на престъпната полиция " Интерпол " е основана във Виена през 1923-а година, седалището ѝ е в Лион. В момента в нея членуват 194 страни, респективно тя е второто по величина международно междудържавно обединяване след Организация на обединените нации. Нейна цел е поддръжката на всички институции, които се борят с престъпността. Един от главните начини за това е интензивният продан на данни и информация за търсените лица и организации.

Всяка страна членка има свое национално бюро, което служи за съгласуваност сред централата и обособените страни. Най-мощното оръжие в границите на " Интерпол " е условието към сътрудниците да задържат търсени лица. Това по предписание е обвързвано с настояването за екстрадиция.

Икономиката дава солидно рамо

Сред дилемите на " Интерпол " е и образованието на служители на реда и митничари от целия свят. До 2011-а година финансирането на задания се покриваше посредством годишните вноски на страните членки, бюджетът бе 48 милиона евро. Под управлението на американеца Роналд Ноубъл, който бе общоприет секретар на " Интерпол " от 2000-та до 2014-а година, моделът на финансиране бе изменен през 2011-а.

В идващите години " Интерпол " е получил 20 милиона евро от ФИФА и още 4,5 милиона от фармацевтичната промишленост. Тютюневият тръст " Филип Морис " също е дарявал. През 2014-а година страните членки вземат решение да попълнят до 50 % от бюджета си посредством дарения. С организационния комитет за оспорваното Световно състезание по футбол в Катар е подписан контракт за девет милиона евро.

Проблемът с " Червената бюлетина "

Една от главните рецензии, които се насочат към " Интерпол ", е обвързвана с въздействието на властническите страни. Принципно статутът на организацията не разрешава оказването на подпомагане при политически стимулирани закононарушения или религиозни въпроси. Така би трябвало да се подсигурява безпроблемното съдействие сред страните с разнообразни политически системи и религии.

Практиката обаче наподобява иначе. От 1980-те години насам е допустимо политическата оценка на закононарушенията да се дава на националните страни. Това се разкрива изключително отчетливо посредством така наречен " Червена бюлетина ". В случая става дума за настояването на някоя от страните членки за определяне на местопребиваването на избран човек и за краткотрайното му задържане. " Червената бюлетина " се базира на годна национална заповед за задържане и се разпраща на всички полицейски служби по света.

Фаталното отражение на " Червената бюлетина " се прояви в тази ситуация с Доган Акханлъ - турския публицист, живеещ в Кьолн, който през лятото на 2017-а година бе арестуван от управляващите по време на отмора в Испания. Причина за задържането му бе " Червената бюлетина " на турското държавно управление, след което той бе изправен пред турски съд.

Проблемът с управителните фрагменти

Критики се насочат непрекъснато и към хората, които биват назначавани на водещи позиции в " Интерпол ". Така да вземем за пример от 1968-а до 1972-а година отпред на организацията е германецът Паул Дикопф, служил в Секретен сътрудник по време на Третия райх. Това, че в " Интерпол " има малко угризения във връзка с избора на управителни фрагменти, се вижда и в подтекста на настоящия избор.

Към новия президент Ахмед Насер ал Раиси се насочат обвинявания, че е забъркан в изтезания. Поради това политици и правозащитници от редица страни бият паника и се притесняват, че емирствата желаят да разширят въздействието си в мощната полицейска организация.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР