Въпреки сравнително рехавият трафик в София в средата на август,

...
Въпреки сравнително рехавият трафик в София в средата на август,
Коментари Харесай

Новите ограничения на "Орлов мост" и алтернативните маршрути

Въпреки относително рехавият трафик в София в средата на август, почналият ремонт на основното кръстовище на " Орлов мост " преди седмица провокира съществени проблеми и тапи изключително в пиковите часове. Логичният въпрос е " Има ли обиколни направления и по-бързи ли са те? ".

Еднозначен отговор няма, защото през " Орлов мост " минават разнородни направления, водещи към разнообразни елементи на София и надлежно усложненията не са идентични. Преди да минем към другите възможности обаче дано напомним рестриктивните мерки.

Къде се работи от през днешния ден?

След като беше сменена настилката на двете крайни ленти в посока Народното събрание, в сектора сред спирката и светофарите, от през днешния ден се работи в противоположната посока. Съответно и проблемите с напредването се чака да бъдат за пътуващите в посока " Младост " и " Дружба ", защото те ще употребяват една, вместо четири ленти.

Новост е затварянето на бул. " Евлоги и Христо Георгиеви " сред Националния стадион и " Орлов мост " и невъзможността на " Орлов мост " да се направи ляв или десен завой на кръстовището на " Орлов мост ", с цел да продължат по бул. " Цар Освободител (към университета), или по бул. " Цариградско шосе " (в посока хотел " Плиска " ). Остава и ограничаването за идващите откъм Военната академия да продължат напряко в посока НДК.

Добра концепция е, като опция на бул. " Евлоги и Христо Георгиеви ", да се употребява бул. " Васил Левски " (виж картата, в зелено е обиколният маршрут за посока Военната академия, в синьо за противоположната, а в алено затвореният сектор от булеварда).



Неприятна е и невъзможността за идващите откъм Народното събрание, да създадат десен завой, в посока НДК. Пред тях има три благоприятни условия, според от крайната цел на пътуването. Първата е завиване надясно още на кръстовището надясно при военния клуб по улица " Раковски ", улавяне на бул. " Патриарх Евтимий " и излизане на кръстовището при НДК.

Втората е завиването надясно при университета, вдишване по бул. " Васил Левски " и " Патриарх Евтимий " и включване в бул. " Евлоги и Христо Георгиеви " по ул. " Шести септември ", по бул. " Фритьоф Нансен " или " Витоша ". Третата алтернатива е продължение напряко на " Орлов мост ", отклонение към кръговото на Телевизионната кула, втурване по бул. " Драган Цанков " и ляв завой по бул. " Евлоги и Христо Георгиеви.

Проблем е и възбраната на левия завой на " Орлов мост " в посока НДК. Опциите и тук са няколко – отклонение в посока кръстовището на Телевизионната кула, като се минава през тунела под " Цариградско шосе ". Вариант две е ляв завой на кръстовището при Софийския университет, улавяне на бул. " Васил Левски " и продължение по " Патриарх Евтимий " и " Фритьоф Нансен " (виж картата). Има и алтернатива на " Орлов мост да се продължи напряко, като левият завой е по " Раковски ", след което каране по " Патриарх Евтимий " и " Фритьоф Нансен ". Вариант е улица " Шести септември ". (виж картата).



Ако въпреки всичко в посока университета се образуват тапи, които се виждат още с стартирането към " Орлов мост ", може да се употребява разновидността за заобикалянето им през локалното на " Цариградско шосе ", което се хваща малко преди Българска телеграфна агенция и по улица " Иван Асен II ", или перпендикулярните на нея директни ( " Мизия " или " Виктор Юго " ), се излиза на бул. " Евлоги и Христо Георгиеви ".

Този маршрут, само че с продължение по улица " Оборище " и включване на бул. " Цар Освободител ", при университета, при Народното събрание или по ул. " Г.С. Раковски ", е вид и за продължаващите в посока президентството. С леки модификации, той може да се употребява и от пътуващите в посока НДК (виж идната карта)



Като цяло пътуващите по " Цариградско шосе " в посока Изток-Запад и назад (тоест от " Младост " и " Дружба " към " Люлин " и " Обеля " ) е добре да помислят и за използването на метрото, което покрива много огромна част от маршрута и не зависи от тапите. Вариант е и минаването по булевардите " Михай Еминеску " (покрай посолството на Румъния), " Ситняково ", " Данаил Николаев " (до Сточна гара) и Сливница (виж последната карта).

Този маршрут, само че в противоположната поредност, е и единствената рационална опция за идващите откъм " Люлин " и " Обеля " и пътуващи за " Младост ", и " Дружба ", като включването на бул. " Цариградско шосе " става в региона на Орлов мост, или Борисовата градина, откъдето трафикът нагоре е много спокоен, след ситото на " Орлов мост ".
Идващите откъм " Люлин " и " Обеля " е добре да имат поради, че има притеснение на " Сливница ", малко преди кръстовището с " Христо Ботев " и се образуват тапи. Вариант за избягването им е десен завой по ул. " Опълченска ", ляв завой по " Симеон " и ляв по " Христо Ботев " или " Братя Миладинови (виж картата). Освен това постоянно запушване на бул. " Ситняково " и " Михай Еминеску " е от гара Подуене до Румънското посолство, като това разстояние, от по-малко от километър, се минава за 20-30 минути.



За момента проектите са ремонтът на " Орлов мост " да завърши на следващия ден (22 август ". Не е изключено обаче да продължи и повече.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР