Въпреки широкоразпространеното мнение, че на Изток всички се наливат денонощно

...
Въпреки широкоразпространеното мнение, че на Изток всички се наливат денонощно
Коментари Харесай

Най-скъпият чай в света се прави от вековни дървета

Въпреки широкоразпространеното мнение, че на Изток всички се наливат непрекъснато с чай, китайците пият чай не чак толкоз доста – не повече от три пъти на ден.

Най-скъпият чай е от провинция Фудзиен, която се намира против Тайван. Въздухът там е необикновен, само че не това е повода за полезността на чая. Той се прави от листенцата на пет разнообразни чаени дървета, всяко от които е на по петстотин години. Петдесет грама от този чай костват 800 $.

Познавачите на чая в Китай не пият чай, събран преди десет-петнадесет дни, тъй като той е прекомерно мощен и напряко работи опияняващо на организма.

Чаят, който е прокиснал след събирането на листенцата няколко месеца, също не се цени, тъй като той е изгубил виталната си мощ. Според китайците чаят не е вино и колкото е по-стар, толкоз е по-некачествен.

Пресните чаени листенца са меки и живи на пипане, а старите са сухи и елементарно се трансформират в прахуляк. Пресният чай няма спомагателни миризми и при отвара популяризира щедро пресен мирис.

 Най-скъпият чай в света се прави от вековни дървета

Първият чай се събира през април. Събирачите на чай откъсват най-младите листенца – по две три от всеки шубрак или дърво. Китайците считат, че напролет е потребно да се пият чайове от цветя, през лятото – зелени, през есента – улунски, а през зимата – черни и червени.

Истинските ценители на чая купуват единствено на кг, за тях чаят в опаковка просто няма стойност. Според експертите чаят в пакетчета е доста по-некачествен от този на листенца и даже от този на прахуляк.

Чаят се запарва най-добре в чайник от алена или лилава глина. Лилавата глина е известна с антитоксичните си свойства и се продава единствено в магазини, където има скъпи китайски чайове.

Чаят се разграничава по размера на листенцата. Надписът на кутийката, който гласи OP (Orange Pekoe) е професионален термин, който значи, че са употребявани едри чаени листенца.

Надписът FOP значи, че са употребявани най-едрите чаени листенца с пъпки върху тях, ВОР – по-дребни листенца, BOPF – натрошени листенца, PF – натрошени дребни листенца. Последните два типа се употребяват за подготвяне на чай в пакетчета.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР