Въпреки широката дискусия относно опазването на околната среда, употребата на

...
Въпреки широката дискусия относно опазването на околната среда, употребата на
Коментари Харесай

Ето я най-токсичната опаковка, в която можете да сложите храната си!

Въпреки необятната полемика по отношение на опазването на околната среда, използването на био разградими опаковки и устойчивия метод на живот, към момента в всекидневието си използваме доста количество нездравословни опаковки, съдържащи отрови.

А кои в действителност са най-токсичните опаковки? Това са тези, които съдържат пластификатори като бисфеноли или фталати.

Пластификаторите вършат пластмасата по-гъвкава и мека. Доста постоянно се употребяват при производството на опаковки за храна за у дома или за контейнерите за плодове и зеленчуци в супермаркетите.



Някои от бисфенолите или фталатите биха могли да нарушат функционалността на ендокринната система в организма ни. Което значи, че имат капацитета да афектират фертилитета, пубертета и даже развиването на някои типове рак.

Ако тези опаковки бъдат загряти, да вземем за пример когато притопляте храна в тях, те отделят химикали в ястието. Тъй като постоянно храната, която доближава до нас е била пакетирана няколко пъти, преди да се отзове на масата вкъщи, е извънредно евентуално тя да съдържа и пластификатори.



Скорошно изследване, направено в редица вериги за бързо хранене в Съединени американски щати, сподели доста равнище на отрови от пластмасата в храната. Най-високо количество от тях било засечено в буритота, чийзбургери и други артикули със наличие на месо. В пицата били открити минимум химикали от опаковки, а в пържените картофки изобщо не били засечени такива.

Лекарите са на мнение, че в случай че човек е изложен на бисфеноли или фталати понякога, това най-вероятно не би могло да докара до съществени проблеми. Ако обаче се случва постоянно и за дълъг интервал и е обвързано със стопляне на храната в пластмасови контейнери, към този момент би могло да бъде рисково.

Те даже поучават дребни деца и дами във фертилна възраст напълно да заобикалят сходен вид опаковки.



Как обаче да избегнем пластификаторите?

За страдание не можем да сортираме контейнерите, в които ни доставят храна на място, само че в случай че си взимаме ястия от ресторант постоянно бихме могли да занесем свои опаковки.

Когато пазарувате, следете на опаковката да е упоменато, че тя може да се притопля, или за надпис "BPA (bisphenol-A) free ", или “не съдържа фталати”.

Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР