Въпреки риска от тежки глоби за продажба на стоки с

...
Въпреки риска от тежки глоби за продажба на стоки с
Коментари Харесай

Стоки с изтекъл и изтичащ срок бомбардират купувачите в магазина

Въпреки риска от тежки санкции за продажба на артикули с изминал период на валидност, някои магазините безочливо не престават да пробутват залежали артикули. Оправданията на търговците са постоянно подготвени – или таман са щели да приберат въпросните артикули, или е станало „ някакво неразбирателство ”. Целта е ясна – стоката-фира, вместо да отиде в контейнера, се предлага на наивни или разсеяни клиенти, с цел да се припечели още някой лев.

Най-често застоялата стока ще намерите на щандовете за плод и зарзават, а продуктите с изтичащ или напряко изминал период – измежду дълготрайните артикули.

Изгнили и мухлясали домати, омекнали и разкапани моркови и тиквички са съвсем обичайната картина в огромните магазини, оплакват се купувачите. Отгоре на всичкото, по-голямата част от залежалата стока се пуска на утринни промоции, когато пазарят възрастните хора и по този начин дават парите си за некачествени плодове и зеленчуци.

Напоследък най-вече са недоволствата от неприятен кромид лук – главите са или кухи, или изгнили и разтекли се и въобще не стават за консумация. Сериозни количества от старите картофи пък като се изключи че са с неприятен тип, са цялостни с прораснали кълнове, което е и рисково за ястие.

При сигнал на клиентите, че се предлага стока в такова положение, чиновниците в магазините най-често дават отговор със стесняване на плещи, или пък неенергично отминават. Някои дават обещание да предадат забележката на купувачите на шефа, което най-вероятно не се случва.

Другият артикул, който би трябвало доста деликатно да купувате, е киселото мляко. Особено в случай че е на промоция с някоя и друга стотинка, бъдете нащрек. Често бурканчетата се продават с изтичащ да вземем за пример на другия ден период. Ако не обърнете внимание на етикета, при отварянето на опаковката у дома ще видите не плътна примес, а цялостно необичаен микс с вода, и то при високомаслените разновидности.

При киселите млека, търговците не престават да употребяват неприятния номер да лепят етикета с цената върху цифрите със периода на валидност и по този начин и да желаете, няма по какъв начин да видите докога е трайността на продукта. Според пазарните правила, това е изцяло неприемливо.

Пакетираните печива пък са още един риск за джоба и здравето ви – при отваряне на вакуумното фолио, не е изключено да попаднете на мухлясала запечена примес, която е с неприветлив тип, само че и не мирише, защото е замразена, оплакват се клиенти. Преди дни клиенти в магазин се оплакаха, че са им пробутали мухлясала баница, като дано напомним, че сега пакетираното печиво по никакъв начин не е на ниска цена – междинната цена е към 12 лв..

Не е изключение да попаднете и на остарели и изгубили усета си десерти, изключително по-дълготрайните. Опакованите във вакуум торти и сладкиши постоянно се продават най-после на периода си и въобще не са приятност за сетивата.

Клиенти се оплакват, че са купили опаковани торти – шоколадови или тирамису, несъмнено застояли, въпреки и натъпкани със стабилизатори. Датите върху етикета демонстрират, че срокът на валидност е няколко месеца, само че се продават в последните му дни. Затова, в случай че решите да купувате опакован сладкиш на промоция, първо погледнете датите на опаковката, поучават препатилите от недовиждане.

За глобите и глобяването на нелоялни практики би трябвало да се намеси Комисия за отбрана на потребителите, прилагайки всички планувани в закона ограничения, упорстват от потребителски платформи.

Една от концепциите е КЗП освен да разгласява в регистъра на формалната си интернет страница данни за неразрешени нелоялни практики, а да бъде длъжен рекламодателят да огласи за своя сметка и по подобаващ метод акта, с който е открито нарушаването, като популяризира съответната поправена реклама.

Тази мярка има образователен темперамент, тъй като е обвързвана освен с директни финансови загуби за търговеца, само че и с вреди за репутацията, каквито му нанася и задължаването да внесе изясненост по отношение на правилното обръщение, разяснява Габриела Руменова от онлайн платформата „ Ние, потребителите “.

Според нея потреблението на този механизъм би трансформирало значително картината на пазара.

Експертите поучават потребителите, когато подават в КЗП тъжби за нелоялни търговски практики, освен да упорстват за инспекция, само че и да изискат от контролния орган при доказване на нелоялна процедура и влизане в действие на заповедта за нейната възбрана да задължи търговеца да оповести акта за определяне на нарушаването и „ поправената “ реклама.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР