Въпреки резкия скок на заразените с коронавирус и затягането на

...
Въпреки резкия скок на заразените с коронавирус и затягането на
Коментари Харесай

Кувертите за Коледа и Нова година поскъпнали с 15% заради коронавируса

Въпреки внезапния скок на инфектираните с ковид и стягането на ограниченията против разпространяването му не липсва интерес към коледни и новогодишни тържества в заведения и хотелски комплекси. Това регистрират от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), от където считат, че хората към този момент разполагат с повече информиция за защитните ограничения и не се опасяват да честват отвън дома.

Голямата въпросителна е дали в идващите дни и седмици няма да бъдат затворени нощните клубове в още градове, както и дали това няма да се случи навсякъде за всички заведения в страната по образеца на доста европейски страни. 

Интеренет обаче изобилства от предложения за коледни и новогодишни празненства, както и за студентския празник 8 декември.

" Купувайки по-рано пакетите, клиентите имат отстъпки за ранни записвания, тъй че, да, има интерес все още. Има интерес и от притежателите на заведения за хранене с над 100 места, за които даже с 50% орязан капацитет подобно мероприятие си коства да бъде извършено ", разяснява пред БНР Павлин Косев, ръководител на Варненската ресторантьорска и хотелиерска асоциация. Той изясни, че поради понижения на половина брой на посетителите, се чака цената на кувертите за коледни и новогодишни тържества да се вдигне с 10-15%

Проверка в интернет демонстрира, че в София офертите за посрещане на Нова година в механи и заведения за хранене всеобщо е 100 лева.-120 лева Във Варна тържеството коства сред 75-100 лева Празнуването на студентския празник пък излиза най-често сред 30 и 40 лева Спа-комплексите също популяризират отбелязване на идните празници, като тържеството върви с най-малко две нощувки.

В някои от офертите са посочени и какви хигиенни мерки са подхванати в съответното заведение. Масово те включват уверения за постоянно дезинфекциране на пространствата, носене на маски от сервитьори и бармани, премерване на температурата на посетителите, дезинфектанти на всяка маса.

Среща се и супер-грижа за клиента като например  стерилизиране на залите с UV-лампи, премерване на кислородната сатурация с оксипулсомер и подарък - стерилизирана маска за многократна приложимост.

Сдруженията на ресторантьори и хотелиери желаеха тези дни страната да даде ясни правила, при които се затварят хотели, заведения и заведения за хранене или се лимитира тяхната активност. Браншът не приема това да става с еднолични решения на кметовете.

До момента в четири града - София, Перник, Благоевград и Ловеч, е оповестено затваряне на нощни питейни заведения и нощни заведения за  период от две седмици. От 28-и октомври до 8-и ноември затварят нощните клубове в Русе, а от 30 октомври до 13 ноември - във Варна.

Собственици на затворени вече клубове се оплакаха, че изгарят с големи загуби поради Хелоуин на 31 октомври против 1 ноември, за чието празнуване са предплатили за балети и шоу стратегии и нямат опция да реагират. Те не имат вяра, че локдаунът ще продължи единствено две седмици, при което увисват и празненствата към 8 декемри. " Декември е най-силният ни месец ", съобщи Лъчезар Захариев от СРБ. " Никой не може да ни убеди, че при затворени заведения, няма да се стигне до безусловно безотговорно събиране на хора в частни домове, където няма да се съблюдават никакви ограничения ", предизвести още той.

Според сътрудника му Ричард Алибегов има още доста стъпки, които може да се създадат, без да се стига до затваряне. " Обсъждаме разнообразни модели - от влизане с маска в заведението до масата, по-късно в случай че се върви до тоалетна – отново маска, или понижаване на децибелите, с цел да не е нужно да си викаме ", уточни Алибегов, който е председател на Асоциацията на ресторантьорите.

От БХРА особено настояха за изясненост по отношение на идните Коледни и Новогодишни празници и сигурност, че направените все още резервации за над 50% от потенциала на хотели, заведения за хранене и къщи за посетители ще могат да бъдат осъществени. Както и да се реши въпросът какво вършат зимните курорти , тъй че и гостите да са в сигурност, и гладко да се организира ски-сезона.

Организацията предлага ограничения, които работели в редица страни от ЕС, Русия и Турция. На първо място, независимите заведения, които са отвън хотели, летища, автогари и жп гари да работят най-малко до 24:00 часа. Тези, които са към места за настаняване или транспортни хъбове, да нямат ограничаване в работното време. В местата за настаняване, в случай че потенциалът в заведенията е по-голям от броя на местата в хотела, те да бъдат задължени да работят с 50% от него. В случай, че се обслужват само посетители на хотела, тогава заведенията да нямат сходно ограничаване. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР