Въпреки призивите за спокойствие, отправени от Дъблин, Лондон и Вашингтон,

...
Въпреки призивите за спокойствие, отправени от Дъблин, Лондон и Вашингтон,
Коментари Харесай

Нови сблъсъци в Северна Ирландия въпреки призивите към спокойствие

Въпреки апелите за успокоение, отправени от Дъблин, Лондон и Вашингтон, нови конфликти избухнаха нощес в Северна Ирландия, обхваната от седмица от невиждани от години безредици, съобщи Франс прес.

В Белфаст полицията за битка с безредиците бе замеряна с камъни и коктейли Молотов от голям брой протестиращи републиканци. Полицията се опитваше да им попречи да се насочат към протестиращи юнионисти.

Досега в насилието в Северна Ирландия са ранени над 50 служители на реда. Миналата седмица митингите избухнаха първо в Лондондери, преди да обзет и лоялистки квартал в Белфаст и покрайнините му по време на Великден. В нощта на сряда против четвъртък в града протестираше навалица, наброяваща 600 души. Бяха подпалени коли и рейс. Коктейли Молотов прелитаха от двете страни на металните бариери, отделящи католическите и протестантските квартали.

Брекзит наруши деликатното равновесие в Северна Ирландия. За да бъде избегнато връщането на физическата граница сред Северна Ирландия и Република Ирландия, която остана страна членка на Европейски Съюз, инспекции се вършат в северноирландските пристанища и новите разпореждания нарушават доставките и са възприемани от юнионистите като граница сред Северна Ирландия и Англия и надлежно като изменничество на Лондон по отношение на тях.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР