Въпреки призивите за единство в политиките спрямо хората от третата

...
Въпреки призивите за единство в политиките спрямо хората от третата
Коментари Харесай

ГЕРБ и БСП се разминаха за грижата за възрастните хора

Въпреки апелите за единение в политиките по отношение на хората от третата възраст, двете най-големи парламентарни политически сили – ГЕРБ и Българска социалистическа партия, демонстрираха разминавания във вижданията си за постигнатото от българската страна в тази област. Това пролича в декларациите им, отдадени на интернационалния ден на възрастните хора – 1 октомври.

Както се очакваше, ръководещите използваха мотива, с цел да се похвалят. „ Ние от Политическа партия ГЕРБ постоянно сме слагали измежду най-важните ни цели животът и здравето на българските пенсионери. Показвахме изрично нашата отговорност към тях в най-тежките времена на невиждана досега пандемия и последвала икономическа рецесия ”, разгласи депутатът от ръководещата партия Светлана Ангелова.

След това Ангелова в детайли изреди всичко, което ръководещите считат, че са създали – грижи в изискванията на изключителното състояние, нарастване на пенсиите с 6.7 % и други „ Запазването на живота и здравето на възрастните хора и обезпечаването на по-високо качество на живот изискват консенсус, разговор и воля. Не отказване на направеното. Затова на този ден, в който показваме още един път нашата признателност и ангажимент, призоваваме за отговорност и заявяваме, че ще застанем против всеки, който би направил компромис с достойните старини на нашите майки и татковци ”, заключи депутатът.

Социалистите обаче посрещнаха празника с въпроса: „ Но има ли мотив за наслада? ” „ за ситуацията на възрастните хора в българското общество не е направено нищо значимо от страна на ръководещите ”, уточни Георги Гьоков от левицата. И подсети - хората над 60 години у нас са 1 978 904 души, от които минимална пенсия в размер на 219 лева получават 752 960 пенсионери. Средната пенсия е 383 лева, обществената пенсия за напреднала възраст е 132,74 лева, а дамите получават приблизително със 110-120 лв. по-ниска пенсия от мъжете. Положението на възрастните се усложнява от здравната, икономическата и политическата рецесия в страната, посочи соцдепутатът.

„ На този ден се обръщаме към ръководещото болшинство - настоящите все още ограничения не са задоволителни и не водят до мечтаното повишение на качеството на живота на възрастните хора. Социалните услуги за възрастните хора по този начин, както се осъществят през днешния ден, не способстват в нужната степен за изваждането им от групата на най-уязвимите в обществото ни. И отговорността за това е ваша ”, заключи Гьоков.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР