Въпреки потенциално обещаващата комбинация от лекарства, използвани за лечението на

...
Въпреки потенциално обещаващата комбинация от лекарства, използвани за лечението на
Коментари Харесай

Разочароващо: Медикаментите срещу ХИВ не са ефективни срещу COVID-19

Въпреки евентуално обещаващата композиция от медикаменти, употребявани за лекуването на ХИВ, ново изследване демонстрира, че този способ не ефикасен и против COVID-19 – сериозното респираторно заболяване, предизвиквано от SARS-CoV-2.

Новият ковид се появи през декември 2019-а и няколко месеца по-късно провокира международна пандемия. Симптомите варират от леки до тежка пневмония, полиорганна непълнота и гибел. До момента на основаването на материала са доказани над 277 хиляди случая на болестта, над 11 хиляди души са умряли. Бяха нужни 3 месеца, с цел да се доближат първите 100 000 доказани случая и единствено още 12 дни, с цел да получим удостоверение за още 100 000 нови.

„ За страдание, резултатите от тестванията бяха разочароващи “, пишат откривателите. На този стадий към момента не съществуват съответни лекувания или лек против инфекцията.

За да ревизират дали лопинавир/ритонавир – комбинационно лекуване, употребявано за надзор на инфекцията ХИВ, може да бъде дейно и при COVID-19, откривателите назначават на случаен принцип 99 от 199 приети в болница възрастни пациенти, при които новият ковид е доказан и които имат усложнения с дишането. Лопинавир/ритонавир понижава количеството на ХИВ вируса в тялото, с цел да разреши на тялото да се бори по-ефективно със болестта. Пациентите получават по 400 мг и 100 мг два пъти дневно в продължение на 14 дни (в допълнение към общоприетите грижи). Впоследствие резултатите са съпоставени със 100 пациенти, които не са получавали тази композиция от медикаменти.

Като цяло няма обилни разлики сред хората, приемали лопинавир/ритонавир, и тези, които са били лекувани по общоприетия метод. Средно и двете групи се нуждаели от към 16 дни здравно лекуване, въпреки че тези, които са получили лекарството, са се възстановили с към 1 ден по-рано.

„ Открихме, че лопинавир/ритонавир не усилва доста клиничното възобновяване, нито понижава смъртността “, допълват откривателите. И въпреки всичко - регистрирана е малко по-малка смъртност при хората, приемали тези медикаменти, въпреки че е доста мъчно резултатите да бъдат интерпретирани дейно на фона на дребното клинично изследване.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР