Въпреки по-ниските нива на заболеваемост от сезонен грип през миналогодишния

...
Въпреки по-ниските нива на заболеваемост от сезонен грип през миналогодишния
Коментари Харесай

230 000 пенсионери ще могат да се ваксинират безплатно срещу грип

Въпреки по-ниските равнища на заболеваемост от сезонен грип през миналогодишния сезон, на взаимна конференция на Световната здравна организация (СЗО) и българските здравни управляващи сигнализираха, че тази есен може да се чака завръщане на грипа с по-тежко протичане от елементарното. Поради обстоятелството, че 2020г. хората не са се срещали с грипния вирус, равнищата на имунитет на популацията са по-ниски, което може да докара до смяна на „ държанието " на грипа. Така той може да се появи през есента, вместо зимата, или да е по-упорит и с по-тежко протичане.

Миналата година имахме доста ниско разпространяване на грипните вируси и това има своето пояснение. В международен мащаб броят на имунизираните против грип беше доста по-висок през 2020 година спрямо предходните години, в това число и в България. Другите фактори, които ограничиха грипната вълна, бяха противоепидемичните ограничения за Covid-19. Работата от у дома, онлайн образованието, ограничението на контактите на закрито, по-малкото пътувания също попречиха на предаването на сезонния грип. Тази година, обаче огромна част от тези ограничавания липсват и може да се предвижда, че грипен сезон 2021-2022 в Северното полукълбо може да е по-различен и даже по-тежък.

„ СЗО предлага медицинските служащи, по-възрастното население, хората с хронични болести да бъдат имунизирани първи. Ние имаме ваксини с потвърдена успеваемост и голяма отбрана. Медицинските служащи по целия свят се употребяват с най-голямо доверие във връзка с действието на имунизациите. Затова би трябвало да ги ангажираме и да работят като образец на държанието на хората за отбрана на здравето им. Това е тяхно обвързване и тяхна професионална етична отговорност. С поредни дейности и разпространяване на научни обстоятелства, ние можем да градим доверие и да влияем на държание, което опазва здравето, с цел да можем да си върнем свободата, която толкоз доста ни липсва. ", сподели доктор Скендер Сила, началник на офиса на СЗО за България.

„ Можем да чакаме, че грип ще има тази година. Затова по-добре да се предпазим от болестта, в сравнение с да се надяваме, че то ще мине леко. Грипът е съществено заболяване и годишно към 300 000 души губят живота си от него. За страдание, България е на последно място както във връзка с имунизацията против коронавирус, по този начин и против грип. Обхватът с противогрипни ваксини съвсем се е утроил по отношение на 2019 година с помощта на Националната стратегия за предотвратяване от сезонния грип за популацията над 65-годишна възраст, която ще се организира за трета поредна година. Но все пак сме надалеч от рекомендацията на СЗО да създадем покритие от 75% при рисковите групи. Миналата година сме постигнали обсег от 6.5% от общата популация в България, като измежду рисковата група на популацията на възраст над 65 години от 2% през 2019г. се е нараснал на 16%. С тази стратегия, финансирана от страната ни, сме икономисали милиони левове от хоспитализации и сме предотвратили доста смъртни случаи. Добрата вест е, че по програмата тази година са обезпечени 230 000 безвъзмездни ваксини и това е най-голямото количество, обезпечавано за пенсионерите до в този момент. Затова всеки в тази възрастова група може да съобщи своята безвъзмездна ваксина при персоналния си доктор и да бъде ваксиниран още в края на октомври. ", показа доктор Валери Цеков, ръководител на Българското съдружие по новаторска медицина.

„ В изискванията на пандемия от коронавирус и големите загуби, които ни нанесе, не би трябвало да забравяме и риска от грипна зараза. Грипът е доста съществено респираторно заболяване. Тежко протичащо, с доста затруднения, които безусловно могат да обиден всеки орган или система и най-много затруднения по утежняване на хронични болести. Нашите данни демонстрират, че се усилва интензивността на циркулацията на вирусите, причиняващи остри респираторни болести, в това число и на парагрипните вируси. Затова прекомерно евентуално е да се чака грипна зараза тази година. До момента към момента няма изолирани случаи на грипни у нас, само че в Хърватия да вземем за пример, такива бяха открити още през септември преди типичния грипен сезон. Притеснителното е, че от диагностицираните случаи, близо 60% са постъпили в болница, точно поради спадналия имунитет. ", заяви проф. Ива Христова, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания.
По отношение на приложението на противогрипна ваксина и на ваксина против ковид-19, публично рекомендациите на СЗО двете ваксини да се вършат с 14-дневен интервал сред тях. Проф. Христова показа обаче, че в страни като Австралия, Швейцария двете ваксини се вършат в разстояние на една седмица, а в Австрия и Дания двете ваксини се слагат по едно и също време. От научна позиция съгласно нея не би трябвало да има никакъв проблем за слагането на двете ваксини дружно и моли всички да се имунизират преди старта на грипния сезон.

„ От своето въвеждането на противогрипните ваксини преди десетки години, те са избавили безчет човешки животи и са лимитирали разрастването на редица пандемии. Те са с потвърден добър профил на сигурност и могат единствено да ни оказват помощ да се оправим с тежките затруднения от вирусните болести. Има няколко рискови групи - пациентите над 65-годишна възраст, които по начало нямат толкоз мощна имунна отбрана, по тази причина и при тях се чакат по-чести и тежки затруднения. Силно застрашени са и пациентите с хронични болести, изключително, в случай че са измежду по-възрастното население. При децата казусът се неглижира от родителите, а те са в рисковата група също, като се не помни, че противогрипните ваксини са позволение за деца над 6 месеца. Много малко се приказва за слагането на противогрипни ваксини и при бременните, като е потвърдено, че имунизацията защищава и новороденото няколко месеца след раждането му. Миналата година правихме изследване, което показваше, че при 100 пациенти, които нямат настройката да си слагат противогрипна ваксина, само че след диалог с персоналния или лекуващ доктор, 80% трансформират своето мнение и биха се ваксинирали. Затова би трябвало да се обединим и да работим за смяна на тази настройка, с цел да се запазят човешки животи, ", разяснява доктор Гергана Николова, член на УС на Българския лекарски съюз.

В рамките на събитието беше представен първия за България разбор за въздействието на грипа върху здравната система у нас. Данните в него включват статистика за грипните болести за сезони 2018/2019 и 2019/2020 година Анализът демонстрира, че повече от 8 400 души годишно постъпват в болница с пневмония, породена от грип, като 25% от тях са на възраст 65+.

От приетите в болница с пневмония в резултат на грип пациенти на възраст 65+ близо 40% имат съпътстващи болести (диабет, сърдечно-съдови, белодробни, онкологични и чернодробни заболявания), които са рисков фактор за по-тежко протичането на инфекцията. Средният престой в болница на пациентите на възраст 65+ приети в болница с пневмония в резултат на грип е 8 дни и сумарно разходът на страната за тяхното лекуване е минимум 2.7 млн. лева годишно.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР