Въпреки оттеглянето на руските войски от Киевския регион кметът на

...
Въпреки оттеглянето на руските войски от Киевския регион кметът на
Коментари Харесай

Преговорите между Украйна и Русия продължават във видео формат

Въпреки отдръпването на съветските войски от Киевския район кметът на украинската столица Виталий Кличко насочи апел жителите да отсрочат завръщането си с няколко дни, поради прелюдия полицейски час и неутрализиране на мини и неизбухнали снаряди в градовете към Киев. Междувременно президентът Володимир Зеленски посети град Буча, откъдето се появиха информации за зверства против цивилни и всеобщи гробове.

" Франс прес " заяви, че през днешния ден се чакат договарянията сред Киев и Москва да бъдат възобновени по видео връзка. Междувременно украинският президент съобщи, че откакто е станал явен мащабът на зверствата, за които той упреква съветските войски в Украйна, към този момент е по-трудно да се договаря с Москва:

" Убийствата на цивилни в Буча са военни закононарушения и ще бъдат приети от света като геноцид ", сподели още Зеленски и добави, че ще се работи неуморно за определяне на виновните за тези закононарушения.

Зеленски също по този начин упрекна Русия, че протака преговорния развой, което, съгласно него, не е в полза на Москва, и се обърна към някогашния канцлер на Германия и някогашния президент на Франция Ангела Меркел и Никола Саркози с покана да посетят град Буча, където локалните управляващи установяваха всеобщи изтезания на цивилни жители.

Областният шеф на северния украински район Суми заяви, че множеството съветски войски са се отдръпнали и в региона към този момент няма окупирани от съветските сили селища. Изоставено е било и доста военно снаряжение. Засилват се офанзивите обаче в Източна и Южна Украйна, настояват локални управляващи, с цел да се обезпечи връзка сред Крим и Донецката и Луганската национални републики.

За детонации в Херсон и Одеса оповестява " Ройтерс ", не престават боевете и в Мариупол, твърди английското военно разузнаване. Кметът на обсадения град съобщи, че 90 % от инфраструктурата в града е разрушена, а 40 % не би могла да бъде възобновена. 130 000 души остават в капан в града.

Междувременно украинският вицепремиер Ирина Верешчук съобщи, че съветските сили не позволяват рейсове на Червения кръст за евакуация в Мариупол.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР