Въпреки обявеното миналата седмица от Саудитска Арабия едностранно съкращаване на

...
Въпреки обявеното миналата седмица от Саудитска Арабия едностранно съкращаване на
Коментари Харесай

Петролният пазар пренебрегва предупреждението на Саудитска Арабия

Въпреки оповестеното предходната седмица от Саудитска Арабия едностранно редуциране на добива на нефт с 1 милион барела дневно през юли, цените на петрола приключиха седмицата с втора поредна седмична загуба, защото пазарните участници продължиха да се концентрират върху сигналите за по-слабо от предстоящото търсене, вместо върху свитото предложение.

Търговците и петролните спекуланти наподобява към този момент значително подценяват освен саудитския опит за в допълнение стягане на пазара през това лято, само че и предизвестието на саудитския министър на енергетиката принц Абдулазиз бин Салман от края на май, когато най-влиятелният петролен управител в алианса ОПЕК+ сподели на търговците да “ внимават ” и да спрат да залагат на понижаващи се цени на петрола.

След първичното съмнение, последвало тези забележки, трейдърите продължиха да натрупат мечи залози върху петролните фючърси седмица преди срещата на групата ОПЕК+ на 4 юни.

След срещата цените на петрола не съумяха да запазят еднодневното си покачване и се намалиха през предходната седмица на фона на опасенията, че търсенето може да не е толкоз мощно, колкото предвидиха доста анализатори при започване на тази година.

Несигурността по отношение на търсенето на нефт в Китай и очертаващата се криза в развитите стопански системи не престават да бъдат движещата мощ на цените на петрола, а не саудитското понижение.

В неделя принц Абдулазиз бин Салман отбрани едностранното саудитско понижение, като съобщи на бизнес конференция в Рияд, че ОПЕК+ се бори с “ ” на пазара.

Някои търговци и анализатори изтълкуваха самодейното саудитско понижение като самопризнание, че търсенето може да не е толкоз мощно, колкото се очакваше в началото.

Други считат, че намаляването на производството – единствено за юли, само че може да бъде удължено, както съобщи принц Абдулазиз бин Салман – ще затегне пазара дотолкоз, че цените ще се покачат към края на годината до над $80 за барел и даже до $90 и $100.

Цените на сорта Брент сега се задържат в диапазона от ниски до междинни стойности от $70, а при започване на понеделник в азиатската търговия се търгуваха за $73 за барел. Това е даже по-ниско от равнището, на което бяха цените директно преди срещата на ОПЕК+ на 4 юни.

С други думи, пазарът подценява предизвестието на Саудитска Арабия, че спекулантите ще “ ” и се концентрира върху краткосрочните мечи сигнали, като не обръща внимание на евентуалните бичи фактори, които могат да се появят по-късно тази година.

Опасенията за закъснение на главните стопански системи или за това, че те към този момент са в криза и смесените стопански данни от Китай карат петролния пазар да се тормози за търсенето.

Поради продължаващата висока инфлация Германия – най-голямата стопанска система в Европа – навлезе в криза, като Брутният вътрешен продукт се сви с 0.3% през първото тримесечие на 2023 година и с 0.5% през четвъртото тримесечие на 2022 година, демонстрираха държавни данни в края на предишния месец.

Актуализираните данни на Евростат за Германия и Ирландия демонстрираха предходната седмица, че еврозоната също е изпаднала в криза , като Брутният вътрешен продукт се е свил с 0.1% през първото тримесечие на 2023 година след спад от 0.1% през четвъртото тримесечие на 2022 година

Износът на Китай се срина през май със 7.5% на годишна база, което е първият спад от февруари насам и е знак за намаляване на световното търсене на китайски артикули.

Вносът на недопечен нефт в Китай обаче скочи през май до третото най-високо месечно ниво в историята, защото рафинериите се върнаха от профилактика и натрупаха ресурси.

Въпреки това последните стопански данни от Китай не престават да будят безпокойствие на пазара и могат да доведат до по-ниско търсене на недопечен нефт и други първични материали и по-бавно от предстоящото повишаване на международното търсене на нефт през тази година.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР