Въпреки неколкомесечните скандали се оказа, че само 15 къщи за

...
Въпреки неколкомесечните скандали се оказа, че само 15 къщи за
Коментари Харесай

Само 5% от къщите да гости не работят като такива


Въпреки неколкомесечните кавги се оказа, че единствено 15 къщи за посетители от тествани 288 не работят по предназначението си. Тази информация бе изнесена от министъра на земеделието Десислава Танева. След време сигурно ще се регистрира, че гневната нервност на уеб сайтове и електронни медии, подвластни на подсъдими олигарси е провалила една добра стратегия, помогнала на доста почтенни хора.

"288 къщи за посетители бяха тествани в мониторинг и 7 отвън мониторинг. За първи път такива инспекции се правят и с покана и наличие на медии. Това беше тестване и за проверяващите, и за притежателите и шефовете, които посрещаха екипа. От тези 295 инспекции, на към 50 са участвали и медии. 15 къщи за посетители не действат като такива по данни и обстоятелства, които са открити при инспекцията на място. Субсидията, която е платена по тях е 4,5 млн. лева и тя ще бъде изискана назад ", сподели министър Танева.

Проверяващите са открили и още 74 други къщи, които са нарушили разпоредбите. Там глобите ще са от 5 до 15% за заплатената стойност. "Данните се завършват и ще бъдат предоставени на прокуратурата ", посочи тя.

Ръководител на екипите на проверяващите беше Калоян Костадинов. "В рамките на две седмици се извърши много обширна инспекция на всички 288 къщи за посетители, които са в мониторинг. Бяха назначени 113 екипа от цяла България, които за две седмици обходиха всички къщи ", регистрира той. "От 15 къщи за посетители се откри, че не работят по предопределение. При тях липсват документи и категоризация, липсват регистри. Това са знаците, че тези къщи се употребяват за персонални цели. Тези 15 къщи ще подлежат на 100%-ова финансова промяна и Държавна фирма "Земеделие " ще си изиска назад изплатените дотации. За останалите къщи се прави разбор за осъществяването на самите бизнес-планове. Те действат по предопределение, само че би трябвало да се посочи дали покриват главните условия, които са дали при предаването на плана ", продължи Костадинов.

Той се оплака, че на някои места не е бил обезпечен достъп до обектите, а на други макар, че проверяващите са били позволени, там са липсвали документи. Така от 288 тествани къщи 5% са тези, които не действат по предопределение. "Четири къщи се намират София-област, по две къщи - в Благоевград и Пазарджик, във областите Пловдив, Варна, Разград, Добрич, Видин, Шумен и Разград къщите, които не действат, са по една ", заяви още от резултата на инспекциите Костадинов.

"В 74 къщи се работи по определяне на тежестта на откритите разнообразни отклонения. От 5 до 15% ще се наложат корекции. По отношение на къщи, свързани с кметове - Държавна фирма "Земеделие " ревизира напълно друго. По документите, които фондът открива, такава къща е обвързвана единствено с три плана и трима кметове на общини. Това е от всички тествани къщи, не от тези 15. Като притежатели са записани родственици. Такава къща е на кмета на община Долна баня, която е записана на неговата снаха. Кметът на община Луковит - той е съучастник във компанията, която е бенефециент. Други къщи се свързват единствено медийно, по медийни изявления ", регистрира Танева. И уточни като образец сигнал за къща, свързвана с кмета на Велинград. Там обаче притежател се водил негов другар локален предприемач. Тази къща обаче е попаднала в тези 15, които ще бъдат принудени да върнат получените дотации.

"Къщата на Манолев е в прокуратурата. Проверките бяха по мониторинг. Проектите, които цитирах - и за кмета на Долна баня, и за кмета на Луковит, са кметове определени от ГЕРБ. Не въвличам въпроса политически по този начин, както не го направих и при инспекциите. Всеки който е кандидатствал, той е имал бизнес-план, той би трябвало да може да се отбрани пред обществото, че е постигнал тези цели. По отношение на всички други изявления, къщата на Александър Манолев не действа като къща за посетители и там работи прокуратурата и дотацията ще бъде изискана на 100% ", посочи Танева.

"Една от къщите в област Ловеч се оказа, че принадлежи на родителите на наша служителка ", сподели шефът на Държавна фирма "Земеделие " Живко Живков. Там сигналът е бил външен. Било е открито, че тя не е упоменала правилно това в декларацията си за спор на ползи. И посочи, че тази служителка не е взела участие директно в утвърждението на документите за субсидирането. Подобен случай имало и в Пазарджишко, само че там служителката рекламирала дадена къща за посетители през профила си във Facebook.

На въпрос на ПИК за къщите за посетители на Елена Йончева, шефът на фонд "Земеделие " Живко Живков съобщи, че по тях работи прокуратурата и те са проверявани от Министерство на вътрешните работи. "Тези къщи са отвън мониторинг, по тази причина на тях се прави инспекция от прокуратурата. Те работят по друга устременост, друга от нашата. Резултатите от тях, ще се разгласят от прокуратурата ", отговори той.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР