Въпреки масовото възмущение от войната в Украйна, само 8,5% от

...
Въпреки масовото възмущение от войната в Украйна, само 8,5% от
Коментари Харесай

Проучване: По-малко от 9% от западните компании са напуснали Русия

Въпреки всеобщото отвращение от войната в Украйна, единствено 8,5% от фирмите от Европейски Съюз и страните от Г-7 са напуснали Русия след нахлуването в прилежащата ѝ страна.

Преди експлоадирането на войната в Украйна през февруари предходната година общо 2405 филиала на 1404 компании от Европейски Съюз и страните от Г-7 (Канада, Германия, Франция, Италия, Япония, Обединеното кралство и САЩ) са осъществявали активност в Русия, откриват професори от университета в Санкт Гален и основаното в Лозана бизнес учебно заведение IMD. Но до края на ноември единствено 120 компании - или по-малко от 9%, от проучваната група бяха продали най-малко едно съветско дъщерно сдружение.

Няма всеобщо овакантяване

Най-голямо е желанието на американските компании да изоставен Русия. До края на ноември по-малко от 18% от съветските филиали на американски компании бяха изцяло премахнати. За фирмите от Япония този дял е 15%, а за фирмите от Европейски Съюз - 8,3%.

Проучването осъжда " полемиката за огромно овакантяване " на компании от Русия след нахлуването в Украйна. " Много компании, открити в тези страни, устояха на натиска от страна на държавни управления, медии и неправителствени организации да изоставен Русия ", се споделя в отчета.

Клаузи за назад изкупуване

Освен това изследването демонстрира, че някои компании са добавили клаузи за назад изкупуване по време на процеса на продажба на съветските си дъщерни сдружения. Например автомобилната марка Nissan заяви, че е продала съветското си дъщерно сдружение на държавната компания NAMI с алтернатива за назад изкупуване за шест години. Американският колос в областта на бързото хранене McDonald " s има намерение да изкупи назад бизнеса си в Русия в границите на 15 години. " Изглежда, че даже цялостното отдръпване не значи овакантяване на Русия вечно ", означават създателите. Очевидно е, че фирмите би трябвало да имат дълготрайна вероятност. Предпочитат да не се прострелят в крайници.

Във всеки случай, в случай че броят на отдръпванията от Русия не се усили доста през идващите една-две години, тогава " волята на доста компании да се отдръпват от стопански системи, които техните държавни управления считат за геополитически противници, би трябвало да бъде сложена под въпрос ", заключава изследването.

Причините

Причините за дейностите на фирмите са няколко. Може би те се сблъскват с огромни спънки, сложени от съветското държавно управление, с цел да забавят процесите на продажба/отчуждаване - евентуално значим фактор, подценяван от западните деятели, критици и ръководители.

Възможно е също по този начин интервенциите на компанията да не са обхванати от глобите против Русия или някои компании да желаят да запазят наличието си заради " обществената " полза на продуктите си (например съществени лекарства). Други компании може да не са намерили покупател на желаната от тях цена или пък са намерили покупател, само че са се сблъскали с съветската опозиция.

Не е в съгласие

" Или може би западните политици и бизнес водачи не са напълно на едно мнение за изгодите от отдръпването от Русия ", считат създателите. Несъмнено напускането ще коства скъпо на фирмите, на техните чиновници и на акционерите им. " Ако тези разноски би трябвало да се поемат от геополитическа позиция, кой тъкмо би трябвало да ги поеме? ", питат се те. Според създателите отговорът на този въпрос е " от значително значение ", защото и до през днешния ден изтеглянето на западните компании от Русия е лимитирано. /БГНЕС

Лозана / Швейцария
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР