Въпреки малките си размери, столицата на Словения, Любляна, е популярна

...
Въпреки малките си размери, столицата на Словения, Любляна, е популярна
Коментари Харесай

Любляна – една малка, но много красива европейска столица

Въпреки дребните си размери, столицата на Словения, Любляна, е известна с огромната си хубост. През последната една година имах шанса да я посетя два пъти и да затвърдя мнението си за това, какъв брой спокоен, спретнат и прелестен град е тя. Но даже да сте за малко там, не се тормозете въобще, тъй като един ден ще ви бъде изцяло задоволителен, с цел да разгледате града и неговите забележителности.

Любляна е дребна и дистанциите са къси, по тази причина се подгответе за разходка. През пролетта времето там нормално е дъждовно, само че това не трябва да ви плаши, тъй като преваляванията са къси. През пролетно-летния сезон всичко към реката е зелено... Задължително би трябвало да се разноските около река Любляница, която пресича града тъкмо през центъра му. Там са ситуирани по-голямата част от кафенетата, заведенията за хранене и питейните заведения. През пролетно-летния сезон всичко към реката е зелено и можете да се полюбувате на гледката, като се разноските с лодка.

Точно в центъра на града се намира един от най-известните и старинни храмове - францисканска римокатолическа черква " Благовещение " е ситуирана на площад Прешерн, който е кръстен на Франце Прешерн, прочут словенски стихотворец, представител на романтизма. А безусловно на крачка оттова се намират и " Трите моста " над река Любляница, през които просто няма по какъв начин да не минете. Най-популярният знак на града е митично творение, драконът. Най-популярният знак на града е митично творение, драконът. Негови скулптури може да се срещнат на редица места, както и на най-известният мост над реката - Драконовият. Задължително е да посетите и замъка край града, откъдето се открива невероятна панорама към Алпите. До него се стига пешком за към 20 минути, само че, в случай че сте прекомерно изтощени, можете да се качите и с впечатляващ електрически асансьор. Замъкът не е доста огромен, само че въпреки всичко е забавно да се прегледа. Освен това, можете да си тръгнете с хубав спомен – името ви, ръчно изрисувано на хартия от калиграф.

Ако ви остане време, минете небрежно и през градския парк Тиволи. Заслужава си да го зърнете, даже и от разстояние. Нощният живот в Любляна несъмнено не е за хвалене. Но пък в града има в действителност доста симпатични кафенета, ресторантчета, сладкарници и питейни заведения. Опитайте словенската бира, доста е добра, както и известният локален ликьор “Боровинчек ” с същински боровинки в него.

Колкото до храната – от обичайна словенска кухня нямам никакви усещания, като се изключи че имат доста вкусни торти и десерти. Но пробвах и в действителност забавни и извънредно вкусни мултикултурни ястия. Възползвайте се от огромното многообразие, което има там и пробвайте храна от Зимбабве, Кения, невероятна босненска скара или пък неповторимия бюрек с месо, който се предлага в съвсем всяка пекарна.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР