Въпреки инфлацията, енергийната криза, войната в Украйна и продължаващите проблеми

...
Въпреки инфлацията, енергийната криза, войната в Украйна и продължаващите проблеми
Коментари Харесай

Германската икономика нарасна с 1.9% през 2022 г.



Въпреки инфлацията, енергийната рецесия, войната в Украйна и продължаващите проблеми с доставките немската стопанска система означи напредък през предходната година.

Брутният вътрешен артикул е повишен с 1,9 %, разгласи Федералната статистическа работа въз основа на първа оценка. Заради енергийната рецесия обаче стопанската система не съумя да се изравни с тази от 2021 година, когато набъбна с 2,6 % - макар проблемите с доставките и пандемията от корона.

" През 2022 година цялостната икономическа обстановка в Германия беше повлияна от последствията от войната в Украйна и извънредно огромните нараствания на цените на силата “, съобщи пред пресата доктор Рут Бранд - президент на Федералната статистическа работа.

" Имаше също по този начин сериозен дефицит на материали и усложнения в доставките, всеобщо повишаване на цените, да вземем за пример на храните, дефицит на квалифицирана работна ръка и продължаващата, въпреки и отшумяваща пандемия от Covid-19. Въпреки че тези сложни условия не престават, немската стопанска система като цяло съумя да се показа добре през 2022 година ", уточни още той.

През 2022 година Брутният вътрешен продукт е бил с 0,7% по-висок, в сравнение с през 2019 година, годината преди началото на рецесията с коронавирусната пандемия.

Графика на годишния Брутният вътрешен продукт



Частното ползване още веднъж беше главният мотор на растежа, повишавайки се през предходната година с 4,6%, до момента в който дълготрайните вложения се покачиха с едвам 0,2%, а обществените разноски = с 1,1 на 100. В същото време чистото външно търсене се отрази отрицателно на Брутният вътрешен продукт, защото вносът набъбна повече от износа. Дейността в областта на услугите означи агресия, до момента в който индустриалният бранш стагнира, а производството в строителството се сви за втора поредна година.

По обявата работи: Явор Римски БНР подкасти: Ex Ante: Икономика с Георги Стоев На всяка цена
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР