Въпреки добродушния си вид Хипопотамът е агресивно животно, от което

...
Въпреки добродушния си вид Хипопотамът е агресивно животно, от което
Коментари Харесай

Хипопотам

Въпреки добродушния си тип Хипопотамът е нападателно животно, от което се опасяват даже крокодилите, с които населява едни и същи реки. Хипопотамът е едно от най-едрите животни на планетата ни.

История на Хипопотам

Предците на актуалния Хипопотам са се появили на планетата ни преди към 50 милиона години. Древните египтяни са боготворели Хипопотамите като свещени животни. Преди време зоолозите са считали, че Хипопотамът е непосредствен до устройство до свинята и че също наподобява на носорог, само че през днешния ден към този момент се знае, че той има доста общи черти с Китовете, колкото и необичайно да звучи това. Както Китовете, по този начин и Хипопотамите раждат дребните си във водата. Китовете и Хипопотамите нямат окосмяване и мастни жлези и са единствените измежду всички бозайници, които издават звуци под водата. Много експерти считат, че Хипопотамът е изчезналото звено сред античните копитни животни и Китовете.

Наименованието на животното идва от гръцки думи, които в превод значат речен кон. Не е ясно за какво Хипопотамът е наименуван по този начин, защото въобще не наподобява на кон по външен тип. Съществували са доста разнообразни типове Хипопотами, само че през днешния ден са се запазили единствено елементарният Хипопотам и Хипопотамът-джудже, който е по-малък. Хипопотамът населява през днешния ден единствено Африка и може да бъде срещнат на юг от Сахара. Хипопотамът е заплашен тип, защото бракониерите убиват тези огромни животни поради месото им. Освен това доста Хипопотами умират, тъй като се унищожава средата, в която живеят, а това става поради пресушаването на водоеми поради градежи. Бракониерите постоянно убиват Хипопотами и поради бивните им, които се продават доста скъпо, цената им може да надвиши цената на слоновата кост.

Как наподобява Хипопотам

Хипопотамът и Носорогът си оспорват второто място по тегло след Слона измежду всички сухоземни животни. Средното тегло на Хипопотама е над 3 тона, само че постоянно се срещат екземпляри, които тежат над 4 тона и половина. Дължината на тялото на Хипопотама може да доближи повече от 4 метра при растеж над 160 сантиметра. Опашката на Хипопотама е с дължина към 50 сантиметра.

Хипопотамът има издължено солидно тяло и къси солидни крака. Кожата му е сивкава, тук-там е с розов цвят. Кожата на Хипопотама е доста дебела, към 4 сантиметра. Единственото окосмяване на Хипопотама са мустачките на муцуната му, както и на опашката му и най-после на ушите му. Кожата на Хипопотама би трябвало непрекъснато да се хидратира, тъй като в противоположен случай стартира доста бързо да се напуква. Хипопотамът има 36 зъба, които са доста огромни и мощни. Бивните на Хипопотама могат да доближат до над 60 сантиметра.

 Хипопотами във водата

Хранене на Хипопотам

Хипопотамът е вегетарианец, той се храни с трева и корени, сходно на газелите и антилопите и други животни в саваната. В зоопаркови условия Хипопотамът яде и ориз. Хипопотамът яде растения, които порастват към водата, само че в никакъв случай не се храни с растения, които порастват в самата вода. Хипопотамът изяжда към 70 кг храна на ден. Червата му са дълги към 60 метра, което му оказва помощ да усвоява храната по-добре. Докато се храни, Хипопотамът стои надалеч от други животни. Само женските пасат дружно с дребните си.

Размножаване на Хипопотам

На към 10 години женският Хипопотам към този момент е полово зрял, а мъжкарите доближават полова зрялост едвам на към 15 години. Хипопотамите се развъждат през февруари и през август. Животните се чифтосват във водата и бременността на женската трае към 8 месеца. Женската се усамотява преди раждането и дребното се появява във водата. То тежи към 45 кг и е високо към половин метър. Пет минути откакто се роди, дребното към този момент може да стои изправено в плитки води.

През първите 10 дни майката не се храни, с цел да не се отделя от дребното. Тя го кърми година и половина и постоянно това става под водата. Когато женският Хипопотам се пробва да брани дребното си от хищници, той освирепява и тъпче наред. Малките Хипопотамчета от време на време стават плячка за по-едри хищници, в случай че са оставени от майката, която търси храна наоколо. Майката се пробва да отделя дребното от стадото, с цел да не го наранят другите Хипопотами. Понякога обаче се случва дребното да бъде стъпкано от личния си татко.

Любопитни обстоятелства за Хипопотам

Хипопотамът живее в реки и езера в Африка. Понякога Хипопотамът плува и стига до моретата. Хипопотамът прекарва целия ден във водата, а се храни през нощта и с тази цел излиза на сушата. Ако в местността няма хора, Хипопотамът може да излезе отвън водата и денем. Хипопотамът е беззащитен на суша, само че във водата е доста бърз. Хипопотамът е доста добър плувец и гмуркач. Той плува доста елементарно поради специфичен пласт лой, който се намира под кожата му и му обезпечава по-добра плавателност.

Интересен факт е, че през целия си живот Хипопотамът натрупва килограми. Колкото е по-едър един Хипопотам, толкоз е по-стар. Хипопотамът живее до 40 години в природата, а в зоопаркови условия - до 50 години. Интересен факт е, че доста хора считат, че кожата на Хипопотама непрекъснато е покрита с кръв. Това не е по този начин, просто кожата му отделя специфичен секрет, който е с червеникав цвят. Целта на този секрет е да пази кожата на Хипопотама от въздействието на слънчевите лъчи.

Интересен факт е, че там, където има Хипопотами, има и доста риба. Това се дължи на обстоятелството, че фитопланктонът, който е храна за доста риби, се храни с субстанции от фекалиите на Хипопотамите. Когато от един водоем изчезнат Хипопотамите, изчезва и рибата. Хипопотамите живеят на стада, които се състоят нормално от женски и един мъжага. Понякога в стадото има и други мъжкари, само че Алфа-мъжкият не им разрешава да се чифтосват с женските.

 Глава на Хипопотам

Младите мъжкари също вършат свои стада. Възрастните мъжкари, които нямат собствен харем от женски, живеят сами. Самотните мъжки Хипопотами постоянно се бият за територия или за непознат харем. Преди борба двамата мъжкари застават един против различен и отварят необятно устата си, като показват бивните си. Този обред продължава към час и постоянно по-слабият съперник отстъпва. Ако борбата стартира, тя продължава доста време - от време на време повече от час. Противниците нанасят страшни рани един от различен, които от време на време се оказват смъртоносни.

На суша Хипопотамите демонстрират огромна експанзия и мъчно понасят даже личния си тип. Те атакуват всички по-едри животни и от време на време демонстрират експанзия към Носорози и Слонове. Възрастните Хипопотами заемат територия по към 100 метра в реките и 500 метра на езерата. На суша Хипопотамът върви постепенно, само че в случай че се ядоса, може да тича със скорост до 30 километра в час.

Възрастният мъжага употребява една и съща пътека за излизането си на суша и по този начин с времето се образуват дълбоки над половин метър канавки. Когато желае бързо да се върне във водата, Хипопотамът се хвърля по стомах в канавката и се хлъзга по нея с висока скорост.

Когато се гмурка, Хипопотамът свива ушите си по този начин, че в тях не влиза вода. Ноздрите му се затварят компактно. Хипопотамът спи под водата и без да се разсънва се издига понякога, с цел да си поеме въздух. Хипопотамът може да остане под водата до 10 минути. Двумесечният Хипопотам се гмурка за не повече от половин минута. Когато се роди, майка му го изтласква на всяка половин минута над повърхността, до момента в който дребното се научи да го прави единствено.

Единствените врагове на Хипопотама са Лъвовете. Те атакуват едрите животни единствено когато те са на сушата, където са по-трудноподвижни. Няколко Лъвици, нормално подпомагани и от мъжага, се хвърлят към врата на Хипопотама, с цел да го убият. Често обаче това приключва зле за Лъвовете. Върху гърба на Хипопотама постоянно живеят дребни птички, които са там, когато животното се демонстрира над водата. Те почистват гърба му от инсекти, с които се хранят.

Вреди от Хипопотам

В Африка Хипопотамът се счита за едно от най-опасните за индивида животни. Хипопотамът не се опасява от близостта на хората и не заобикаля обитаеми места. Често стадата от Хипопотами нанасят огромен ущърб на селскостопански растения.

Ако Хипопотамът пасе на някоя равнища и види човек, който се пробва да го изгони, той може да го нападне. Голям брой от случаите с Хипопотами са се случвали във водата, когато едрото животно обръща лодки хора. В такива случаи разяреният Хипопотам може да убие хората от лодката.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР