Въпреки дъждовното време с мирно шествие Те вече никога няма

...
Въпреки дъждовното време с мирно шествие Те вече никога няма
Коментари Харесай

Шествие срещу насилието над жени и в Стара Загора 

Въпреки дъждовното време с спокойно шествие „ Те към този момент в никакъв случай няма да танцуват ” и Стара Загора се включи в годишна интернационална акция против насилието над дами. Петдесетината участници носеха плакати, транспаранти и фенери, както и алена скамейка, на която бяха изписани 25 имена на дами, убити от сътрудниците си , измежду които и старозагорки. 

Шествието потегли от паметника " Свети Георги Победоносец " в парк " Александър Стамболийски " (Алана) и спря пред правосъдната палата. Там те сложиха пейката и подредиха край нея фенери и дамски обувки, изчетоха дружно имената на дамите жертви на принуждение и пуснаха светещи книжни фенери в тяхна памет.

С шествието, проведено от фондация " Мисия Криле ", старозагорци споделиха своето STOP на насилието над дами, което и в XXI век продължава да е сериозен проблем. Танците са знак на живота и свободата  само че за жал всяка година доста дами в никакъв случай повече няма да могат да танцуват, тъй като са подложени на принуждение, а някои даже губят живота си . В началото на годината 25-годишна старозагорка беше убита от много по-възрастния си брачен партньор, до момента в който в прилежащата стая спеше 8-месечната им щерка. 

Днес стартира и 16-дневната акция против насилието над дами , в границите на която тази година ще се организира и междуинституционална работна среща за договаряне използването на координационен механизъм за потърпевши от принуждение на територията на община Стара Загора. Сдружение " Самаряни " организира и осведомителна акция като част от международната самодейност „ 16 дни на активизъм против насилието, учредено на пол ”, която е ориентирана към другите форми на принуждение против дами и деца. Тя стартира през днешния ден, в Международния ден за премахването на насилието против дами , и продължава до 10 декември, Международния ден за правата на индивида . За 15 години от съществуването на Кризисния център на сдружението в Стара Загора през него са минали над 700 дами и деца , а на консултативната телефонна линия в помощ на потърпевшите от принуждение са съветвани над 40 души.
Международният ден за елиминиране на насилието против жениеждународният ден за елиминиране на насилието против дами е разгласен с резолюция на Общото заседание на Организацията на обединените народи на 17 декември 1999-а, само че активистки от разнообразни организации го означават още от 1981 година. Според последни статистики у нас 74% от случаите на домашно принуждение са свързани с недоразумение сред някогашни или сегашни сътрудници.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР