Въпреки че ваксината срещу COVID-19 потенциално е спасила милиони в

...
Въпреки че ваксината срещу COVID-19 потенциално е спасила милиони в
Коментари Харесай

ОФИЦИАЛНО: Ето ги страничните ефекти от COVID ваксините

Въпреки че имунизацията против COVID-19 евентуално е избавила милиони в международен мащаб, най-мащабното до момента изследване от този тип разкрива, че има и някои редки рискове. Учени в Австралия са открили, че това включва сърдечни, кръвни и неврологични проблеми.

Този обстоен разбор, част от Глобалния план за сигурност на имунизациите против COVID-19 (GCoVS), включва деликатно проучване на появяването на нежелани събития от специфичен интерес (AESI) след имунизиране.

Данните от Глобалната мрежа за имунизациите (GVDN) обгръщат осем страни и включват над 99 милиона души.

Проучването се концентрира върху лист от 13 евентуални нежелани събития, в това число неврологични, хематологични (свързани с кръвта) и сърдечносъдови положения.

Тези AESI са били определени въз основа на вероятната им връзка с имунизациите или техния научен риск, въз основата на предходен опит с имунизации и прозрения от изследвания върху животни.

Учените са употребявали способ, прочут като разбор „ следено против предстоящо “. Това включва сравняване на действителния брой от случаи на нежелани събития, обявени след имунизиране, с упования брой въз основа на исторически данни преди въвеждането на имунизацията.

Този способ е от решаващо значение за ранното разкриване на евентуални опасения за сигурността, изключително когато се работи с редки събития, които могат да станат явни едвам след необятно публикуваното приложение на имунизацията.

Констатациите удостоверяват авансово разпознати сигнали за сигурност за миокардит (възпаление на сърдечния мускул), перикардит (възпаление на торбичката към сърцето), синдром на Гилен-Баре (рядко неврологично разстройство) и церебрална венозна синусова тромбоза (рядък вид кръвен съсирек в мозъка).

Тези положения бяха свързани с разнообразни типове ваксини против COVID-19, в това число mRNA имунизациите, като Pfizer/BioNTech и mRNA-1273 на Moderna, както и тези с аденовирусен вектор, като Oxford/AstraZeneca ChAdOx1.

„ Размерът на популацията в това изследване усили опцията за идентифициране на редки евентуални сигнали за сигурност на имунизацията “, споделя водещият създател на проучването Кристина Факсова, от отдела за епидемиологични проучвания в Statens Serum Institute в Копенхаген в известие на университета. 

„ Единични уеб сайтове или райони е малко евентуално да имат задоволително огромно население, с цел да открият доста редки сигнали. “ 

Например синдромът на Гилен-Баре и тромбозата на мозъчния венозен синус демонстрират по-висока от предстоящата поява след първата доза от имунизацията ChAdOx1.

По същия метод, острият дисеминиран енцефаломиелит, отокът на основния и гръбначния мозък, са по-често срещани след първата доза от имунизацията mRNA-1273.

Тези открития, въпреки и да удостоверяват известните опасности, също по този начин акцентират редкостта на сходни нежелани събития. Например, до момента в който изследването разпознава нараснал риск от синдром на Гилен-Баре след имунизацията ChAdOx1, общият риск остава невисок.

Важно е тези опасности да се претеглят по отношение на изгодите от имунизацията, изключително като се имат поради сериозната заплаха за здравето, обвързвана със самата зараза с COVID-19.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР