Въпреки че управляващите от ГЕРБ приеха ентусиазирано новият Закон за

...
Въпреки че управляващите от ГЕРБ приеха ентусиазирано новият Закон за
Коментари Харесай

Филмови дейци молят Радев да наложи вето на новия закон

Въпреки че ръководещите от ГЕРБ одобриха въодушевено новият Закон за филмовата промишленост в сряда (а ръководителят на Комисията по просвета даже бе поздравен от американската посланичка), българската киногилдия не е удовлетворена от него. Повече от 100 кино дейци изпратиха Отворено писмо, в което молят президента Румен Радев да употребява своите пълномощия, с цел да наложи несъгласие на закона.

" В текста има нововъведения с изрично назадничав характер в прорез с европейските практики и процеса на основаване на високохудожествено кино... По създание, промените в ЗФИ нанасят тежки дълготрайни последствия за българското кино, тъй като съставляват фундаментална замяна на философията и правилата в закона, замяна, която превръща изкуството и културата от полезност в артикул . Европейската процедура и актуалните трендове във филмовата промишленост на страните-членки на Европейския съюз демонстрират тъкмо противоположното ", се споделя в писмото.

"... В промените видимо е заложена целта: срещата на фена с изкуството да е приоритет на държавната политика. Липсват, обаче, механизми за свястно реализиране на тази среща посредством просветителни цели и цели, както и на рамка за дейно програмиране на българско кино в другите канали за разпространяване.

Законът поставя под една шапка високохудожественото кино, телевизионните сезонни сериали и финансовите тласъци за задгранични продукции, осъществени в страната, като третира преференциално комерсиалния триумф. Така задачата на държавната културна политика се трансформира от образуване, образоване и културно извисяване в обслужване на всеобщия усет. В този си тип законът не противостои на ценностната рецесия в обществото ни, а се превръща в нейно отражение и катализатор ", допълват филмовите дейци.

Сред подписалите се номинираният за " Оскар " Теодор Ушев, номинираната за Европейска кино премия документалистка Адела Пеева, неколкократният участник в селекцията на Кан Камен Калев, носителят на " Сребърна мечка " от Берлинале Георги Дюлгеров, лауреатът на огромната премия от Московския кинофестивал Ивайло Христов, носителката на " Златен леопард " от Локарно Ралица Петрова, селекционираната в " Сънданс " Майя Виткова, както и режисьори Иглика Трифонова, Анри Кулев, Весела Казакона, Мина Милева, Константин Божанов, Светла Цоцоркова, Светослав Овчаров, Димитър Коцев-Шошо, Драгомир Шолев и други, както и редица продуценти, артисти, оператори, шефове на фестивали у нас - общо над 120 имена. 

Разбира се, това надалеч не са всички, които вършат филми у нас - както нормално, става дума за " два синода ". 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР