Въпреки че се разглежда предимно като респираторно заболяване, COVID-19 може

...
Въпреки че се разглежда предимно като респираторно заболяване, COVID-19 може
Коментари Харесай

Лекар: COVID-19 и лекарствата за него могат да доведат до проблеми със стомашно-чревния тракт

„ Въпреки че се преглежда най-вече като респираторно заболяване, COVID-19 може да засегне редица органи, включително тези на гастроинтестиналния тракт. Поне 1 от всеки 5 пациенти с COVID-19 изпитва гастроинтестинални признаци – най-често диария, загуба на вкус, гадене или повръщане, като при 10% от инфектираните болестта минава напълно с гастроинтестинална симптоматика. “ Това посочва  доктор Станислав Чурчев, помощник в Клиниката по гастроентерология в УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “, в изявление – част от акцията „ Плюс мен “ на Министерството на здравеопазването за разпространение на изгодите от имунизацията срещу COVID-19.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 31971
Засягането на гастроинтестиналния тракт, признаците и затрудненията, свързани с него, при пациенти с COVID-19 се дължат, от една страна, на увреда на чревната лигавица с следващо развиване на дисбактериоза (промяна в състава на бактериите, които обикновено населяват червата), а от друга – на странични дейности, свързани с приложение на някои лекарства, които се употребяват за лекуването на COVID-19 като кортикостероиди, противовирусни средства, нестероидни противовъзпалителни средства, антикоагулантна или антибиотична терапия, изяснява доктор Станислав Чурчев. „ Има и научни известия, въз основата на които може да заключим, че от време на време и самата коронавирусна зараза може да докара до развиване на язви, кървене или други тежки компликации от страна на стомашно-чревния тракт “, показва още експертът.



Д-р Чурчев е безапелационен, че зачестяването на случаите на кръвоизливи, най-вече от стомаха и дванадесетопръстника, се дължи главно на приложението на антикоагулантни и антиагрегантни лекарства и доста по-рядко на непосредствено деяние на вируса. В тази връзка експертът поучава хората с потвърден COVID-19 да заобикалят самолечение и непотребен банкет на антибиотици. По отношение на имунизацията против COVID-19 гастроентерологът показва, че макар появяването на нови разновидности на вируса, имунизациите остават високо ефикасни за предотвратяване от тежко протичане на болестта (особено при високорисковите групи) или развиване на съществени затруднения на инфекцията. По-лекото преболедуване след имунизация понижава потребността от лекуване и възможни странични дейности и компликации, свързани с него.

В отговор на въпроса дали хората с хронични гастроентерологични и чернодробни болести са изложени на по-висок риск от преболедуването на COVID-19 и следващи затруднения доктор Станислав Чурчев изяснява: „ Пациентите с хронични чернодробни болести и изключително тези с чернодробна цироза са една от групите с най-голям риск от тежко протичане на COVID-19, като в началните стадии на пандемията смъртността при пациенти с чернодробни болести, признати в болница заради тежко протичане на SARS-CoV-2 инфекцията, надхвърляше 25%. Поради това предпазването от заразяване и имунизацията са изключително значими при тези пациенти. Важно е навременното приложение на така наречен бустерни дози, защото самото чернодробно заболяване може да докара до по-нисък имуногенен резултат, т.е. по-малко количество на антителата, ориентирани против SARS-CoV-2, създадени от имунната система след имунизация. “ Друга група пациенти, при които може да се следи сходен феномен на понижена имуногенност на имунизациите, са тези с възпалителни чревни болести (IBD) – болест на Crohn и улцерозен колит, които постоянно одобряват лекарства, „ потискащи “ имунната система. Тези пациенти не са застрашени от по-тежко протичане на COVID-19 при вероятно заразяване, само че е належащо да получат цялостен имунизационен курс и навременно приложение на бустерни дози, с цел да имат съответна отбрана.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР