Въпреки че пропиля шанса да вземе над 700 хил. лв.

...
Въпреки че пропиля шанса да вземе над 700 хил. лв.
Коментари Харесай

Министърът на културата не дава оставка, защото спестил държавни пари

Въпреки че пропиля шанса да вземе над 700 хиляди лева наказателна клауза за забавения ремонт на столичното Ларго, министърът на културата Боил Банов разгласи неуместната теза, че е защитил държавния интерес и че даже е икономисал пари на данъкоплатеца. " Три години са водени каузи с компанията. За страдание те са изгубени на две инстанции. Отиването на делото във Върховен касационен съд до някаква степен е официално ", съобщи Банов пред Нова телевизия в понеделник.

Той засяга определението на висшия съд (ВКС), за което " Сега " писа, и с което ведомството пропусна периода за обжалване и така реално се отхвърли да претендира за 754 хиляди лева наказателна клауза на изпълнителя за забавената и некачествена реорганизация на Ларгото. На всичкото от горната страна министерството на културата (МК) би трябвало и да заплати 73 хиляди лева правосъдни разходи за водените и изгубени каузи на първите две инстанции.

Според Банов, в случай че МК е траяло с обжалванията, щяло да се наложи ведомството да заплати още такси. " Ако не беше този злоумишлен акт (изпускането на периода за обжалване), с цел да бъда натопен аз и да бъде унизено МК, можехме и още да загубим такси, с цел да продължи делото на трета инстанция ", твърди министърът на културата. 73-те хиляди лева ще бъдат дадени от бюджета на министерството, разясни той.  " Третата инстанция сама по себе си нямаше да промени нищо ", счита Банов, като още веднъж уточни, че има " преднамереност " от страна на хора от МК. Засега отговорност за това пое единствено шефката на правната дирекция, която бе освободена.

Министърът разгласи още, че е изработен цялостен разбор на " деловодната система " от дисциплинарния съвет в министерството, който е удостоверил, че пропускането на периода за обжалване е  " преднамерено ". Затова и документите по случая са предадени на прокуратурата, която да " вземе съответните ограничения ".

Банов още веднъж заявява, че мотив да хвърли оставка няма, само че има учредения за " осъществяване на съществено следствие ". Всъщност прокуратурата повече от половин година размотава по неразбираеми аргументи друга инспекция по сигнал на Елена Йончева, станал известен като " Ало, Банов съм ". В сигнала на Йончева, който е в апелативната спецпрокуратура, бе прибавен и мобилният телефон с истинския запис, в който се чува как се дават указания на чиновници на ведомството, които да оформят по този начин документите, че да бъде спестена над 700 хиляди лева наказателна клауза на строителя на Ларгото.

" Твърдо смятам, че моят екип е доста сериозен и първокласен. В последните две години и половина работата ни го потвърждава. Това, че вътре може да има " гнили ябълки ", може да го има и във всяко семейство. Моята работа е, като ги открия, да ги изведа от структурата на министерството, с цел да не вредят на българската просвета, а след това на мен. Знам от кое място идва това ", изясни Банов. Визирайки случая " Ало, Банов съм ", той добави, че е привикнал с тази " една и съща " офанзива против себе си.

ЛАРГОТО

Реконструкцията на Ларгото е на стойност над 15 млн. лева, обезпечени посредством европейската Оперативна стратегия " Регионално развиване ". Изпълнител е обединението от 5 компании " Антична Сердика ". Според контракта, подписан при започване на април 2015 година, ремонтът би трябвало да завърши за 200 календарни дни. Впоследствие, поради наложилите се пет прекъсвания на строителните действия, крайният период е продължен до 20 януари 2016 година и Ларгото беше намерено публично през април.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР