Въпреки че през май Европейската комисия обяви почти 9 милиарда

...
Въпреки че през май Европейската комисия обяви почти 9 милиарда
Коментари Харесай

Политико: Финансовата помощ за Украйна не търпи отлагане

Въпреки че през май Европейската комисия разгласи съвсем 9 милиарда евро преференциални заеми за Украйна, реакцията е отчайващо мудна. И въпреки че Европейският съюз разгласи икономическа война на Русия, наподобява, че не печелим. Всъщност голям брой индикатори сочат, че Украйна страда доста повече от Русия.

От началото на експанзията на съветския президент Владимир Путин в Украйна рублата доближи през юни седемгодишна върхова стойност - 54,47 за $. В същото време украинската гривна се търгува на десетгодишно дъно - 36,84 за $. Очаква се съветският Брутният вътрешен продукт да спадне с 11,2% през тази година, до момента в който украинският Брутният вътрешен продукт може да се свие с 45%. И до момента в който инфлацията в Русия доближи своя връх от 17% през април, инфлацията в Украйна продължава да пораства, достигайки 22,2% през юли.

Основна причина за това е износът на изкопаеми горива от Русия. От началото на съветската експанзия Европейски Съюз е изпратил на Русия 82 милиарда евро под формата на заплащания за изкопаеми горива. В същото време той е мобилизирал единствено 6,1 милиарда евро в поддръжка на цялостната икономическа, обществена, финансова и военна резистентност на Украйна.

Понастоящем идващият огромен пакет от поддръжка за Украйна се чака да пристигна посредством макрофинансовата помощ (МФП) - финансов инструмент на Европейски Съюз, който се дава на страни сътрудници, изпитващи рецесия в платежния баланс. Тя разрешава на блока да заема средства на финансовите пазари и нормално се дава под формата на заеми.

След нахлуването в Крим през 2014 година Украйна е получила 6,2 милиарда евро МФП. Но в този момент незабавно е нужна спомагателна финансова помощ, с цел да не се допусне страната да банкрутира по време на войната, което би означавало неотложно проваляне.

В тази връзка през април Международният валутен фонд пресметна, че Украйна ще бъде изправена пред финансов дефицит от към 15 милиарда $ преди юни, на което Комисията отговори, като разгласи отпущането на спомагателна МФП в размер на 9 милиарда евро, с цел да запълни част от този дефицит.

Добрата вест е, че парите наподобява са налични. Настоящата многогодишна финансова рамка (МФР) за интервала 2021-2027 година планува най-много 11 милиарда евро МФР през седемте си години.

Лошата вест обаче е, че въпреки при естествени условия споразуменията за МФП да се обезпечават с 9 % от Гаранцията за външна активност (ГВД) - в която са заделени 1 милиарда евро за тази цел - Комисията изисква новата МФП за Украйна да се обезпечи със 70 % заради по-високия риск от несъблюдение. Следователно Европейски Съюз ще би трябвало да блокира най-малко 6 милиарда евро от ГВД, което е повече от наличните средства.

Тези бюджетни спънки изясняват за какво одобряването и разпределянето на последната оповестена МФП за Украйна лишава толкоз време. Комисията показа плана за първия транш от 1 милиарда евро, за който към този момент ще бъдат употребявани 700 млн. евро от ГВД, едвам на 1 юли, като останаха разполагаем единствено 229,5 млн. евро.

Комисията има единствено два метода да даде останалата част от МФП на Украйна:

Първо, посредством член 37 от регламента " държавите-членки, третите страни и други трети страни " могат да допринесат за ГВД с спомагателни средства като външни целеви доходи. Процесът би бил сходен на този, употребен за основаването на инструмента " Подкрепа за понижаване на рисковете от безработица при изключителни обстановки " (SURE) по време на COVID-19, който разреши на Комисията да вземе заем в размер до 100 милиарда евро, с гаранции в размер на 25 милиарда евро, предоставени от страните членки. След като Комисията предложи SURE през април 2020 година, беше нужен единствено един месец, с цел да го утвърди Съветът, и пет месеца, с цел да бъде задействан.

Предвид енергийната рецесия обаче този път наподобява сложна борба сега, защото страните членки ще се двоумят дали да дават спомагателни гаранции.

Второто решение следователно би било ранно преразглеждане на МФР за интервала 2021-2027 година, което би довело до доста увеличение на средствата, предопределени за външната политика, както и до по-голяма еластичност при разпределянето на ресурсите на Европейски Съюз. Подобно преразглеждане също по този начин би подготвило по-добре Европейски Съюз да реагира на поредни рецесии и враждебни политики от страна на трети страни.

Въпреки че вторият вид е мечтан в средносрочен проект, най-бързият метод да се посрещнат незабавните финансови потребности на Украйна е държавните управления на Европейски Съюз да дават спомагателни гаранции на ГВД, тъй че през септември да бъдат деблокирани оставащите 7,8 милиарда евро в МФП.

Сега Путин играе на изчакване - тъкмо както направи в Крим и Грузия. Той се надява, че скоро западният свят ще бъде прекомерно ангажиран да се оправя с рецесията и новите имиграционни талази, с цел да се интересува от Украйна.

Но държавните управления не трябва да изпускат от взор първопричината за вътрешните си компликации. Инфлацията, ниският растеж на Брутният вътрешен продукт и дефицитът на сила и храни са директни последствия от съветската инвазия - не трябва да ги преглеждаме като конкурентни рецесии.

Европейски Съюз ще завоюва тази икономическа война единствено в случай че работи единно и бързо, както по време на Ковид-19. Колебанието единствено уголемява преимуществото на Путин и е повода, заради която от началото на нашествието сме изпратили над 10 пъти повече пари на Русия, в сравнение с Украйна. /БГНЕС

---------

Луис Гарикано за " Политико "

През последните три години Луис Гарикано е вицепрезидент и представител по икономическите въпроси на Renew Europe и началник на испанската делегация на Ciudadanos в Европейския парламент. През идната академична година той ще бъде гостуващ професор по стопанска система в Колумбийския университет.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР