Въпреки че преди повече от година София промени наредбата, свързана

...
Въпреки че преди повече от година София промени наредбата, свързана
Коментари Харесай

София се проваля в махането на изоставени автомобили от улиците

Въпреки че преди повече от година София промени наредбата, обвързвана с изоставените коли, намалявайки доста периодите за тяхното премахване, казусът с излезлите от приложимост МПС в Столична община продължава да стои. Контактният й център – call.sofia.bg, е претъпкан със сигнали за остарели коли, които стоят отдавна, даже с години, в междублоковите пространства. Всекидневно в него постъпват десетина и повече писма за изоставени возила в разнообразни квартали. В някои от тях се споделя, че те са там от месеци или от години.

Само през последните 24 часа сигнали за коли без годни стикери за преминат годишен обзор са импортирани от регионите " Лозенец " - 3 бр. „ Илинден “ – 2 бр., „ Триадица “, „ Слатина “, „ Подуяне “, „ Красно село “, „ Красна поляна “, „ Искър “, „ Витоша “, " Овча купел ", " Сердика " и др.„ Автомобилът от 20 години не е мърдал.  Собственикът му е умрял. Дворът е общински “, написа в един от сигналите от „ Лозенец “. Авторът е показал регистрационния номер на колата и е качил фотография на точното й местонахождение. “Автомобилът е с изтекла гражданска отговорност, както се вижда в приложената фотография на стикера, и не е локален от повече от 5 месеца. Моля да се подхващат ограничения за премахване “, се споделя в сигнала от регион „ Витоша “, изпратен на 18 март. " На посочено място от доста време има зарязан камион с британски номера. Няма нито гражданска отговорност, нито механически обзор ", написа в този от " Овча купел ". Любопитното е, че против тези сигнали повече от денонощие стои информация от Столична община, че те са в " развой на обработка ". Същата записка стои и против сигнали, подадени преди дни.  

През зимата на м.г. Столичният общински съвет гласоподава промени в отрасловата разпоредба, с които районните кметове в София бяха задължени да реагират в период до 1 месец от постъпването на сигнал за излязло от придвижване МПС, паркирано на общинска територия. Промените в наредбата бяха импортирани от общинския консултант Борис Бонев от гражданската организация " Спаси София ". В настоящия преди това норматив липсваха обвързващи периоди за издаване на заповеди за насилственото пренасяне на транспортните средства. Сдружението бе основател и на измененията, свързани със старите коли, признати в края на 2020 година от Министерския съвет. Тогава кабинетът одобри промени в Наредбата за излезлите от приложимост моторни транспортни средства, с които понижи фрапантно периодите за тяхното репатриране. Съгласно новите текстове от 8 януари 2021 година срокът една кола да се счете за изоставена бе понижен от 24 на 3 месеца след приключването на годишния й механически обзор, в случай че през това време той не се възобнови. Условието е колата да е паркирана на общинска територия. Ако стикерът на стъклото демонстрира, че притежателят не е осъществил механически обзор повече от 90 дни, то автомобилът може да се стикира, след което индивидът разполага с още 3 месеца да го премахне доброволно от общинската благосъстоятелност или да премине механически обзор. След тези последни 90 дни общината към този момент ще е в правото си да в профил транспортното средство. Впоследствие мнозина районни кметове започнаха да разгласяват фотоси и отчети за репатрирани МПС. По всичко проличава обаче, че процесът върви с надалеч по-бавни темпове спрямо насъбраното стълпотворение от изоставени коли. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР