Въпреки че повечето шофьори не се замислят за това, изборът

...
Въпреки че повечето шофьори не се замислят за това, изборът
Коментари Харесай

Синтетично или минерално масло за колата: Какво представляват и кое да изберем

Въпреки че множеството водачи не се замислят за това, изборът на уместно моторно масло може да окаже доста въздействие върху упования живот на съставените елементи на мотора. Съществуват толкоз доста масла, че определянето на подобаващото за вашия автомобил може да се окаже сложна задача. Всеки производител на транспортно средство има свои лични рекомендации за това какво масло да се употребява. Преди да започнете да сравнявате артикули, най-добре е да знаете каква е разликата сред минерално и синтетично масло.

Какво съставлява минералното масло?

В най-основен смисъл моторното масло поддържа движещите се елементи на мотора смазани и ги защищава от взаимно разваляне. Минералното, от време на време наричано стандартно, моторно масло се създава най-вече от петрол и съдържа добавки, които му оказват помощ да работи по-ефективно при разнообразни температури и при разнообразни условия на шофиране. С течение на времето тези добавки стопират да действат. Това води до понижаване на общата успеваемост и евентуално предизвиква излишно изхабяване на мотора. Тъй като стандартното масло е формирано от натурален артикул, в него евентуално има и известно количество примеси.

Най-голямото преимущество на минералното моторно масло е, че то е доста по-евтино от всички останали разновидности. Ако приемем, че моторът на вашия автомобил е планиран да работи с стандартно масло и вие се придържате към предложените шпации за промяна на маслото, то е безусловно уместно за потребление. Въпреки това има някои съществени преимущества, които идват с потреблението на синтетично масло вместо него.

Какво съставлява синтетичното масло?

Синтетичното масло е радикално друго от минералното. То е изкуствено създадено, с цел да има оптималните свойства за съответния клас, което значи, че не се нуждае от спомагателни добавки, с цел да бъде дейно. За основа към момента постоянно се употребява недопечен петрол, само че процесът на пречистване и модифициране на всеки производител на синтетични масла е друг и е комерсиална загадка. Като трансформират молекулярната конструкция на маслото, производителите могат да подсигуряват, че то не съдържа примеси и е по-устойчиво на разграждане от стандартното масло.

Компромисът е, че цялото това в допълнение произвеждане усилва фрапантно цената за потребителя. Най-доброто синтетично масло може да бъде неведнъж по-скъпо от стандартното. И все по-често водачите нямат опция да избират сред двете. Това е по този начин, тъй като все по-голям брой производители изискват синтетично масло за своите мотори заради множеството преимущества, които то носи.

Предимства на синтетичното масло

Тъй като синтетичното масло не се разгражда по същия метод, както стандартното, то нормално е по-дълготрайно. Колко тъкмо по-дълго, зависи от марката, автомобила и други детайли, като да вземем за пример стила на шофиране. Много от най-хубавите синтетични масла съдържат и добавки. Например инхибитори на корозията и детергенти (синтетично миещо вещество).

Това от своя страна може да направи мотора по-ефективен, защото триенето сред частите му е по-малко. Това е една от главните аргументи, заради които толкоз доста производители минаха към общоприетоо потребление на синтетични масла. Все по-строгите правила за излъчванията значат, че всяка дребна смяна е от голяма важност. Повишената успеваемост също по този начин оказва помощ на водачите да харчат по-малко гориво с течение на времето.

Допълнително преимущество на синтетичното масло е нарасналата му успеваемост при рискови температури. То е по-ефективно от стандартното масло при смазване на мотора при студено пускане. Също по този начин се показва по-добре и при доста високи температури. Турбокомпресорите са все по-често срещани в актуалните коли, само че те прибавят спомагателна топлота, която може да има негативен резултат върху живота на стандартното масло. Използването на синтетично масло компенсира този проблем, като поддържа автомобила в по-ефективно положение за по-дълго време и обезпечава минимална загуба на продуктивност през целия период на употреба на маслото.

Синтетично или полусинтетично масло да изберем?

Има артикули, които комбинират синтетично масло и минерално моторно масло. С цел да дадат някои от преимуществата и на двете. Това е обвързвано и с някои взаимни отстъпки. Маслото ще издържи по-добре на температурните промени от стандартното масло, само че не толкоз добре, колкото изцяло синтетичното масло. По същия метод то е малко по-скъпо от минералното масло, само че изцяло синтетичното масло въпреки всичко ще бъде доста по-скъпо.

Запомнете, че има коли, които изискват изцяло синтетично масло. Използването на неуместно смесено масло в опит да се спестят малко пари може да се окаже доста скъпо в дълготраен проект.

Можете ли да преминете от минерално към синтетично масло?

Преминаването от стандартно към синтетично масло е елементарен развой, макар че препоръките за другите марки леко се разграничават. Първо проверете инструкциите на производителя на колата и на маслото. Mobil 1 декларира, че при промяна със синтетично масло промиването на мотора не е належащо, до момента в който Amsoil го предлага като защитна мярка. Промиването на мотора ще отстрани всички насъбрани утайки, останали от потреблението на стандартно масло. Но и без промиване новото синтетично масло по този начин или другояче ще отстрани тези насъбрани утайки с течение на времето.

При мотори с по-голям пробег Mobil 1 предлага при първото сипване на синтетично масло маслото да се направи промяна след по-кратко време. Тъй като то ще се замърси по-бързо от насъбраните утайки. За цялостното отмиване на насъбраните масла може да са нужни няколко хиляди километра. Колкото по-замърсен е моторът, толкоз повече време ще отнеме това. След привършване на преходния интервал можете още веднъж да се върнете към съблюдаване на напътствията на производителя за това по кое време да сменяте маслото си.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР