Въпреки че има осигурено финансиране , строителството е замразена вече

...
Въпреки че има осигурено финансиране , строителството е замразена вече
Коментари Харесай

Три години по-късно: ремонтът на Планетариума в Смолян пак се отлага

Въпреки че има обезпечено финансиране, строителството е замразена към този момент съвсем 2г. поради промени в плана и изчезналите апарати. Поръчката за съоръжение няма още определен реализатор, а периодите по нея са къси и незадоволителни, считат претендентите. Средствата на обща стойност 4.2 млн.лв. от " Региони в напредък " и " Фонда за устойчиви градове " би трябвало да се усвоят до края на 2023 г.
Мрачни пространства, очевидно необитавана постройка и единствено един човек, който да ви каже " Не работим ". Това ще ви посрещне, в случай че решите в някой от идните слънчеви дни да посетите Планетариума в Смолян. Ситуацията с неработещия обект няма да изненада тези от вас, правили сходен опит в миналите три години, през които активност не се упражнява в един от 100-те национални туристически обекта.
Въпреки че има обезпечено финансиране, строителството е замразена към този момент съвсем 2г. поради промени в плана и изчезналите апарати. Поръчката за съоръжение няма още определен реализатор, а периодите по нея са къси и незадоволителни, считат претендентите. Средствата на обща стойност 4.2 млн.лв. от " Региони в напредък " и " Фонда за устойчиви градове " би трябвало да се усвоят до края на 2023 година
Мрачни пространства, очевидно необитавана постройка и единствено един човек, който да ви каже " Не работим ". Това ще ви посрещне, в случай че решите в някой от идните слънчеви дни да посетите Планетариума в Смолян. Ситуацията с неработещия обект няма да изненада тези от вас, правили сходен опит в миналите три години, през които активност не се упражнява в един от 100-те национални туристически обекта.

Причината е на пръв взор разумна - обектът е в ремонт. Ремонт обаче няма, а почналата още през 2021 година и планувана да завърши през юни 2023 година реорганизация буксува.

- дълго чакан и нужен ремонт, доколкото подобен не е юридически от неговото създаване. Реално процедурата е задействана през август 2019 година, а два месеца по-късно стана ясно, че планът ще бъде уголемен и ще включи и възобновяване на оборудването на Планетариума, което не е подменяно също от основаването на обекта през 1975 година
Реклама
Проектът се финансира от два източника - оперативна стратегия " Региони в напредък " и Фондът за устойчиви градове, като общата стойност е 4.2 млн. лева Срокът за осъществяване е 30 месеца (до юни 2023 г.), които действително текат от декември 2020 година, когато е подписан договорът за безплатна финансова помощ.

Още първоначално обаче излиза наяве, че проблем със периода ще има, доколкото през първите шест-седем месеца не се случи нищо. Проблем има и със самия план - шефът на Планетариума към оня миг Марияна Хаджигенчева не е осведомена с документите.

Строителните действия стартират през есента на 2021 година, само че единствено месец по-късно са замразени под предлог, че би трябвало да се изчака доставката на инсталация. Година и половина по-късно машини и съоръжение към момента няма, а общината е на стадий избор на реализатор за направа, доставка и монтаж. Оттам изясняват забавянето си с редица фактори - от административната трудност на плана поради двата източника на финансиране и инфлацията до " изключителната специфичност на оборудването и на постройката ".

Граждани от Смолян и астрономи феновете обаче са безапелационни, че неприятното ръководство (последните три мандата на ГЕРБ и кметът Николай Мелемов) е довело до обстановката, в която поръчката може да се провали.
Реклама
За момента съгласно информация от общината е издействано удължение на периода с 3-4 месеца, само че във всеки случай средствата както от Фонда, по този начин и от Оперативна програма “Регионално развитие”, следва да бъдат усвоени до края на тази година.

Предвид началния стадий, на който е екипът във връзка с доставка на оборудването, остава под въпрос дали забавянето на реконструкцията няма да попари и последните очаквания за ремонт на емблемата на Смолян.
Планетариумът е притегателна мощ както за ученическите групи и самостоятелните визити, по този начин и за проведени школи и просветителни и културни мероприятия Източник: Фейсбук Планетариум с АО, гр. Смолян
Ремонт на 85% През първата половина на 2021 година община Смолян провежда и организира процедура по Закон за обществените поръчки за избор на реализатор за строителството на планетариума. През юли месец 2021 година е подписан контракт с (една от огромните строителни компании с главно поле на активност в област Смолян) на стойност 1.65 млн. лева (с ДДС).

Според контракта строителят би трябвало да го завърши в границите на 73 дни, в които да бъде изработен повсеместен ремонт на протеклия покрив, да се сменят дограми, топлоизолации и настилки, както и да се подменят другите съоръжения на постройката - отоплителна, вентилационна, електрическа и ВиК.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР