Въпреки че има море, българските морски амбиции винаги са се

...
Въпреки че има море, българските морски амбиции винаги са се
Коментари Харесай

В очакване на връзка с ферибот между Бургас и Турция

Въпреки че има море, българските морски упоритости постоянно са се разгръщали прекомерно постепенно, с цел да са в крайник с времето. Войната в Украйна, съветските военни кораби и новините за мини и рисковете от затварянето на морските коридори накараха страната да се замисли по-сериозно за водните си благоприятни условия.

Така наред с желанията за включване на финалната права на концесията за порт Александруполис в Гърция отново се възобновиха и леко позабравените тематики за фериботите от Бургас към Турция.

Идеите са две - за товарна ро-ро линия от врата на " БМФ - Порт Бургас " към турското пристанище Карасу, ситуирано на азиатския бряг на Черно море. И за пасажерски кораби от държавната морска гара на Бургас към Истанбул.
Товарите по вода
Идеята за товарна връзка с Турция по вода не е нова, като тя ще облекчи трафика на тирове и в подтекста на политиките на актуалното управление на министерството на превоза за облекчение на трафика на граничните пропускателни пунктове. С кораба ще могат да се транспортират и хора, само че главен фокус са товарите.
Реклама
" България поддържа концепцията за развиване на ро-ро линия Бургас - Кaрасу и ро-ро линия по направлението Варна - Истанбул. Проведени са предварителни диалози сред двете страни. Към момента има деклариран интерес от страна на турски оператори да покрият линията, като българската страна ще обезпечи довеждащата и отвеждащата инфраструктура ", дадоха отговор от министерството на превоза на " Капитал ". " При тази реализирана договореност сред двете страни не би следвало да има държавно финансиране или да се търсят разновидности от други източници ", обясниха още оттова.

От българска страна корабите ще стопират на терминала за насипни товари на " БМФ - Порт Бургас ", като то беше концесионирано от братя Кирил и Георги Домусчиеви, като съгласно кмета на Бургас Димитър Николов има подготвена инфраструктура за задачата, като българската страна е била подготвена на разнообразни разновидности за оперирането на линията, присъединяване с кораби и така нататък Пред " Капитал " той съобщи, че в средата на април ще има среща с турския търговски аташе и турски чартьор, който ще би трябвало да наеме транспортен съд. " Водят се диалози и няма край ", заключи кметът на Бургас в първата половина на април.

Към момента от Бургас оперира един ферибот - този към Поти/Батуми в Грузия. Той оперира от пристанището на Цветелина Бориславова " Порт България уест ", на капиталовия фонд Си Ес Ай Еф (CSIF, Clever Synergies Investment Fund). Това е пристанището в североизточната част на Бургаския залив (бившето пристанище " Океански лов на риба " ), към което беше прибавено през 2014 година и още едно, част от " Черноморски лов на риба Бургас ", намиращо се в съседство с първото, с цел да може да се развиват там фериботни транспорти. През август същата година беше пуснат и първият ферибот - " Дружба " за Грузия, който можеше да транспортира над 200 контейнера, 110 камиона, 90 леки автомобила и към 400 пасажери. Впоследствие той е сменен с нов - карго насочен, като новият транспортен съд разполага единствено с 80 места за пасажери.
И хората на кораба
Друг план за морски транспорти от Бургас се разисква, само че този път в полето на транспортите на пасажери към Истанбул, който понякога се появява в медийното пространство. За задачата градът разполага с новата морска гара и проекти за още по-голямо отваряне към морето.
Реклама
Сметките демонстрират, че пътуването с фериботната връзка Бургас - Истанбул лишава единствено три часа и ще сътвори нови благоприятни условия за бизнес. И българската, и турската страна се сплотяват към значимостта от сходна морска линия и превръщането й в сериозен тласък на туризма сред двете страни.

Идеята за реализирането на план за постоянна пътническа линия по море сред Бургас и Истанбул е била разисквана съответно предишното лято на среща на българския дипломат Ангел Чолаков в Анкара с Мурат Орхан, общоприет шеф на турската фериботна компания IDO Istanbul Fast Ferries (IDO), която реализира морския превоз на Истанбулската огромна община.

Въпросът е бил обсъждан и от премиера Кирил Петков с турския президент Реджеп Тайип Ердоган преди месец на Международния дипломатически конгрес в Анталия. Петков съобщи тогава, че от съществено значение е също свързаността на Бургас и Истанбул, изключително що се отнася до туристическия сезон.

IDO експлоатира своите бързи фериботни линии от 1987 година като общинска компания, като през 2011 година беше добита от консорциума Tepe-Akfen-Souter-Sera за 861 милиона $. Със своите 54 кораба и 35 терминала İDO се подрежда като една от водещите фериботни компании в света.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Компании 2 Строителство и парцели 3 Места 1 Строителство и парцели 2 Здравеопазване 3 Компании 1 Компании Реклама
Преди няколко години се е състояло и пробно пътешестване, като се търси най-подходящият транспортен съд поради спецификите на Черно море. Иначе казано, планът за вкусни и забавни уикенди в Истанбул е все по този начин пред край от известно време, само че изясненост за ориста му към момента няма.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Калина Горанова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР