Въпреки, че е вулканичен остров, свикнал с трусове от време

...
Въпреки, че е вулканичен остров, свикнал с трусове от време
Коментари Харесай

Само за седмица: 17 000 земетресения са разстърсили Исландия

Въпреки, че е вулканичен остров, привикнал с земетресения понякога, това беше една необикновена седмица даже за Исландия. Според Исландската метеорологична работа към 17 000 трусове са разстърсили югозападния район Рейкянес през последната седмица.

Най-силният трус с магнитуд от 5,6 по скалата на Рихтер е станал на 24 февруари сутринта. Той е част от няколко трусове разлюляли жителите в столицата Рейкявик и общините към него, където живее 2/3 от исландското население. Две по-мощни трусове, с магнитуд 5, удариха и на 27 февруари и 1 март. Досега трусовете не са предизвикали съществени вреди, макар че Пътната и крайбрежна администрация оповестява за малки пукнатини и рухвания на скални парчета по пътищата   в региона, покрай епицентъра на земетресенията.

„ И преди съм преживявал трусове, само че в никакъв случай толкоз доста следващи. Много е извънредно да усещаш по какъв начин Земята се тресе 24 часа в денонощието цяла седмица. Това те кара да се чувстваш дребен и безпомощен против природата ”, споделя гражданин на Рейкявик пред CNN

Исландия се намира на тектонична граница на плочата, която непрестанно се разделя, отблъсквайки Северна Америка и Евразия една от друга по линията на Средноатлантическия било. Повечето сеизмични действия тук се улавят единствено от сензитивна научна инсталация. Случайните по-силни земетресения са неизбежна част от живота в деен сеизмичен район. Само че този път тътенът подземен няма край.

Йорвалдур Мордарсон, професор по вулканология в Университета на Исландия, сподели, че терзанията от неотдавнашната активност са разбираеми. „ Разбира се, това тормози хората. За този район това в действителност е много извънредно, не заради типа на земетресенията или тяхната активност, а заради продължителността им. Това продължава към този момент повече от седмица. В момента се борим с въпроса „ за какво ”. Защо това се случва? Много евентуално е да имаме навлизане на магма в земната кора на това място. Определено тя се движи по-близо до повърхността, само че ние се опитваме да разберем дали тя не се движи даже още по-близо до нея ”, изяснява той. С голям брой вулкани в региона локалните управляващи предизвестиха, че изригване може би е неизбежно.

Елизабет Палмадотир, експерт по естествени рискове в Исландския метеорологичен офис, съобщи, че управляващите разполагат съоръжение за наблюдаване в региона, от GPS и монитори за трусове до уеб камери и газови детектори.Тя също не може да си спомни, че в миналото е преживявала толкоз доста трусове за толкоз дълъг интервал от време и предизвестява, че по-мощно събитие може да провокира безпокойствие и пресмята, че регионът може да претърпи земетресение с магнитуд 6 или повече по скалата на Рихтер.

„ В този съответен регион, където следим интензивност през последната седмица, бихме могли да претърпим земетресение с магнитуд 6. Но можем да имаме 6.5 на изток от региона, източно от езерото Клайфарватн ”, споделя тя.

Изглежда, че няма градове, изложени на риск от потоци от лава при положение на вулканично изригване,

съгласно последния модел на Университета на Исландия за вулканология и естествена заплаха, който разгласява карти на евентуалните потоци в сряда. „ Въз основа на настоящия модел нито един огромен град не е в заплаха ”, сподели вулканологът Арман Хьоскулдсон, като добави, че интернационалното летище Кефлавик – една от най-преките връзки сред Исландия и останалия свят – също ще бъде пощадено. „ Главният път, свързващ летището със столицата Рейкявик, обаче може да бъде обиден, както и някои електропроводи ”, добави той.

Палмадотир отбелязва, че сходни модели не регистрират вероятните рискови газове, които биха могли да се отделят от вулканично изригване.

Призракът на огромно изригване припомня за изригването на Ейяфятлайокутъл през 2010 година, което провокира едно от най-големите прекъсвания на въздушния трафик от Втората международна война насам. Но Палмадотир споделя, че сходен пепелен шлейф би бил малко евентуален в актуалната обстановка.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР