Въпреки че е един от най-важните микроелементи в нашето тяло,

...
Въпреки че е един от най-важните микроелементи в нашето тяло,
Коментари Харесай

Защо тялото ни се нуждае от селен?

Въпреки че е един от най-важните микроелементи в нашето тяло, селенът не е изключително известен (или най-малко до неотдавна не беше).

Все отново е значимо да знаем, че той взе участие в синтеза веществата с емфатичен антиоксидантен резултат. За антиоксидантите се написа доста и всички към този момент знаем, че те са основни за организма и битката му със свободните радикали, забавят стареенето, усъвършенстват положението на кожата и я защищават от нездравословното деяние на ултравиолетовите лъчи.

Селенът е доста значим и за сърдечно-съдовата система. Проучванията потвърждават, че хората с коронарна болест на сърцето в множеството случаи имат ниски равнища на селен в кръвта. Този детайл е кадърен да спре възпалителните процеси в организма, които постоянно са причина за сърдечни болести. Освен това той предотвратява запушването на артериите и укрепва стените на кръвоносните съдове.

 Защо тялото ни се нуждае от селен?

През миналата година ползата към селена се усили доста, откакто коронавирусът накара всички да се замислят за имунната си система. Селенът се слави със своите имуностимулиращи свойства, тъй че това не е изненадващо. При недостиг на селен реакцията на тялото против офанзивата на вирусите се забавя, откакто той дава отговор за производството на имуноглобулин и защищава тялото от вируси и болестотворни бактерии.

Списъкът с изгоди от селена е дълъг и всеки би могъл да откри причина да включи храни, богати на него в менюто си. Кой не желае да възстановява когнитивните си функционалности, да усъвършенства паметта и концентрацията си? (Да, и това са част от свойствата м!) Но да преминем към това къде се съдържа селенът и по какъв начин да го даваме естествено на организма си.

 Защо тялото ни се нуждае от селен?

Най-богатите източници на микроелементи са бразилските орехи, риба звук, кокоши яйца, пилешко филе, ленени семена, гъби шийтаке.

Ако ви е мъчно да включите сходни артикули в хранителния си режим, то е хубаво да опитате с хранителни добавки. Една таблетка дневно запълва дневната потребност на организма за селен. Важно е обаче преди този момент да се консултирате с доктор. Не е целесъобразно прекаляването даже с сходни потребни добавки.

И със селен може да се предозира, по тази причина най-хубавият метод е да се придържате към здравословната диета, а в случай че имате по-спешна потребност от изгодите му, да поискате професионалния съвет на здравно лице.

Източник: missbloom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР