Въпреки че държавният бюджет за следващата година беше определен като

...
Въпреки че държавният бюджет за следващата година беше определен като
Коментари Харесай

Експерт от ИПИ: Ако Европа кихне и България ще кихне и дори разболее

Въпреки че държавният бюджет за идната година беше избран като най-амбициозния за последните 20 години, икономисти и бизнес имат по-скоро умерено оптимистични прогнози за идващата 2019-та година. Ще продължи ли нарастването на цените, за какво няма фрагменти и по кое време ще влезем в чакалнята на еврозоната - вижте повече...
И бизнес, и икономисти са безапелационни, че главното предизвикателство пред българската стопанска система следващата година се оказва неналичието на фрагменти, освен висококвалифицирани експерти, само че и всевъзможни служащи с по-ниска специализация. По данни на бизнеса на всеки 100 пенсиониращи се се падат по едвам 62 ма души, които навлизат на трудовия пазар.

Този спад на трудовите запаси от порядъка на 40 - 50 хиляди всяка година несъмнено лимитира растежа на стопанската система. И води до там, че каквито и ограничения да се взимат за смяна в образованието, които ще дадат резултат след 5-10 години, в случай че не решим казуса с трудовата имиграция, ние няма да можем да преминем през този брод. Много предприятия ще затворят през идващите пет години, защото повече от половината работещи в тези предприятия са на предпенсионна възраст, споделя Васил Велев, ръководител на АИКБ пред Българска национална телевизия.

Решение на този проблем е в догонването на стандарта на живот и растежа на приходите, т.е. колкото по-бързо заплатите ни се изравнят с европейските, толкоз по-малко хора ще напущат страната в търсене на работа, показва Десислава Николова, ИПИ

Освен локалните провокации страната е изправена и пред световни фактори, които не могат да бъдат подценени - вносна инфлация поради придвижването на цените на петрола и упования за повишение на главните лихвени проценти.

През последните месеци инфлацията у нас доближи рекордно високи равнища за последните пет години и надмина 3,5%, което значи нарастване на всички цени у нас.

Инфлацията в никакъв случай не е добра, тъй като тя изяжда част от приходите на хората, прави планирането на бизнеса по-трудно. При пенсионерите, съвсем напълно покачването на пенсиите, което видяхме юни месец беше погълнато от инфлацията, счита тя.

Прогнозите на икономистите са, че последователно скокът на цените ще намалее и тази година покачванията ще бъдат по-малки и поради поевтиняването на петрола на международните пазари.

Ако Европа кихне и България ще кихне и даже може да се разболее. Очаква се европейската и българската стопанска система да продължат да порастват с положителни темпове, само че въпреки всичко има риск от закъснение, безапелационна е Никколова.

Прогнозите на бизнеса се приближават до тези на страната, макар че са по-консервативни. Компаниите плануват напредък от 3,8% и нарастване на работните заплати с 8,4 на 100, само че към момента не знаят дали прогнозите ще се осъществен.

Очакванията обаче както на бизнеса по този начин и на икономистите са, че самото ни влизане в еврозоната няма да отнеме две години колкото е по принцип престоя в чакалнята, а доста повече, тъй като стандарта на живот на българите би трябвало да се приближи оптимално до европейския, а това няма да се случи скоро.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР