Въпреки бурните спорове по време на първо четене на Законопроекта

...
Въпреки бурните спорове по време на първо четене на Законопроекта
Коментари Харесай

Само ДПС и ИТН са внесли предложения преди второ четене в Закона за здравето

Въпреки бурните разногласия по време на първо четене на Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за здравето, с които се регламентират Коронавирус ограниченията след отпадане на изключителната епидемиологична конюнктура, единствено от Движение за права и свободи и „ ИТН “ са внесли оферти преди второ четене. Крайният период за спомагателни текстове изтече на 8 април.

От Движение за права и свободи оферират да отпадне напълно плануванаъа опция след анулацията на оповестено изключително състояние или конюнктура и при въведени краткотрайни ограничения, шефът на районната здравноосигурителна каса да може да подписва контракти с лечебни заведения, които не дават отговор на изискванията. „ Мерките след анулация на изключителната епидемиологична конюнктура са от общ темперамент и няма потребност от в допълнение преструктуриране на болничната мрежа “, стимулират предлагането си от партията.

Припомняме, че шефът на НЗОК проф. Петко Салчев предизвести, че този текст крие огромни опасности.

„ С оферти законопроект се планува да се сътвори правна опция след анулацията на оповестена изключителна епидемиологична конюнктура шефът на РЗОК да може да подписва контракт с реализатори на здравна помощ, които не дават отговор на условията, само че това предложение крие в себе си доста опасности. Един от тези опасности е нови договорни сътрудници на НЗОК, които не са били планувани. Дейността по ръководство и разходване на средствата от наложителните здравноосигурителни вноски за възнаграждение на здравни действия, реализирана от НЗОК, е бюджетно обезпечена, заради което е належащо обмисляне и надзор за ефикасно и дейно потребление на средствата, които не са неограничени “, сподели проф. Салчев пред здравната комисия.

От Движение за права и свободи упорстват в този Закон да бъде променен и Законът за бюджета на НЗОК за 2022 година, с цел да се подсигурява, че изплащането на в допълнение заплащане на медиците се удължава с три месеца.

Третото предложение е от текста в Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, в изречението: „ По време на изключителното състояние, надлежно на изключителната епидемиологична конюнктура и до три месеца след нейната анулация НЗОК и Българският лекарски съюз, надлежно Българският зъболекарски съюз, може да подпишат анекс към съответния народен рамков контракт, който съдържа възнаграждение за работа при неподходящи условия “, да отпадне думата „ може “ и да остане заповеднически темперамент по отношение на приложението на нормата.

Предложенията на проф. Андрей Чорбанов от Има Такъв Народ включват на всички места, където се употребява израза „ противоепидемични ограничения “ се прибавя начело изразът „ краткотрайни “.

В Народното събрание обаче евентуално е импортирана чернова на предложенията му, тъй като с изключение на неналичието на претекстове, в тях попада и следния текст: „ Да се сложат правила на заразяване при трите вида патогени, при които да бъдат оповестени тези ограничения от министъра или РЗИ. Норми на заразяване при трите вида патогени, при които да бъдат оповестени тези ограничения предлагам да са част от устав, протокол или процедура, одобрени в допълнение. Това, обаче, би трябвало да попада в текста там, където се приказва за нараснал брой болни. В момента се приготвям. “

Според проф. Чорбанов в текста, който дефинира, че министърът на опазването на здравето по предложение на основния държавен здравен контрольор може със заповед да вкарва противоепидемични ограничения за територията на страната или за обособена област за избран интервал от време, би трябвало да бъде записан период до 21 дни. Напълно пък би трябвало да отпадне опцията противоепидемичните ограничения да включват и организирането на имунизационни акции, откриването на краткотрайни имунизационни пунктове и сформирането на екипи за ваксиниране на място, счита депутатът от Има Такъв Народ.

Вместо това той предлага да бъде записано, че противоепидемичните ограничения не могат да включват наложителни имунизационни акции, наложителни проби, носене на защитни средства и всякаква форма на забранителни или разрешителни документи.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР