ВАП се самосезира заради указа на министъра на транспорта за

...
ВАП се самосезира заради указа на министъра на транспорта за
Коментари Харесай

Прокуратурата се заема с вредните газови уредби

ВАП се самосезира поради указа на министъра на превоза за взимане на ограничения за надзор при прилагане на транспортни средства, снабдени с газови съоръжения.
Повод са голям брой изявления в медиите, провокиращи подозрения за неспазване на нормативноустановени условия при първичната инспекция или при осъществяване на периодически обзор на ППС с уредби, които разрешават работата на мотора с полутечен нефтен газ и сбит природен газ (ВНГ или СПГ). Това оповестиха от Прокуратурата.
Близо 34 хиляди автомобила с в допълнение инсталирана газова уредба са регистрирани доникъде на предходната година в страната. По неофициални данни колите, които се движат с газови уредби, са доста повече.
Разпоредбите в Наредбата от 16 декември 2011 година за периодическите прегледи за инспекция на техническата редовност на пътните транспортни средства и в Наредбата за изменение в структурата на записаните пътни транспортни средства и самостоятелно одобрение на пътни транспортни средства, регистрирани отвън страните - членки на Европейския съюз, или друга страна - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство са въведени за регламентиране на отчетността и на контрола, а затова и за обезпечаване на сигурността при употребата на визираните уредби.
Затова се постанова изключително деликатно и грижливо да се съблюдават правните правила, осигуряващи спокойното и безвредно прилагане на инсталациите, които разрешават работата на мотора на МПС с полутечен нефтен газ и сбит природен газ (ВНГ или СПГ).
Информацията в медиите за неспазване на законните условия за отчетност и надзор постанова предприемане на повсеместни ограничения в незабавен порядък поради забележителния брой употребени коли с газови уредби на територията на цялата страна, ВАП преценява, че пълномощията за надзор са предоставени на органите на
Изпълнителна организация „ Автомобилна администрация “, а налагането на наказания е в пълномощията на министъра на превоза, осведомителните технологии и известията.
Поради изложеното, в осъществяване на конституционния прерогатив на прокуратурата да следи за съблюдаване на законността, в отбрана на държавния и публичния интерес, ВАП е заела министъра на превоза, осведомителните технологии и известията за осъществяване на ограничения на територията на страната за съблюдаване нормативните условия.
Указано е в период до 19 февруари 2018 година ВАП да бъде известена за взетите решения и подхванатите дейности.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР