Въоръжените сили на Перу ще поемат контрола върху защитата на

...
Въоръжените сили на Перу ще поемат контрола върху защитата на
Коментари Харесай

Армията пое контрола над ключови обекти в Перу, сваленият президент остава в ареста

Въоръжените сили на Перу ще поемат контрола върху отбраната на основни инфраструктурни обекти, разгласи министерството на защитата на страната на фона на продължаващите митинги, довели до минимум шест смъртни случая, осведоми Ройтерс. В същото време Върховният съд остави в ареста сваления президент Педро Кастильо.
Още по темата
Новият президент Дина Болуарте даде обещание да работи дружно с Конгреса по въпроса дали идващите избори могат да бъдат създадени по-рано от оповестеното до момента и прикани към успокоение. Тя също по този начин съобщи, че персонално ще влезе по отношение на водачите на Мексико, Колумбия, Аржентина, Бразилия и Боливия, откакто свалянето и задържането на Кастильо провокираха дипломатическо напрежение, добавя ДПА.

От позиция на Перу " дипломатическите връзки с тези приятелски страни остават същите ", сподели Болуарте пред медии.

Болуарте беше вицепрезидент, преди да постави клетва като държавен глава предходната седмица, откакто Кастильо се опита да разпусне Конгреса, часове преди законодателният орган да гласоподава импийчмънта му, а малко по-късно беше задържан. Това докара до бурни митинги, от време на време съпроводени с принуждение, от поддръжници на Кастильо, които бяха пресрещнати от полицията със сълзотворен газ и изстрели.

Болуарте към този момент бе дала обещание да потърси метод изборите, които би трябвало да са през 2026 година, да се проведат през април 2024 година.

В столицата Лима държавните учебни заведения през днешния ден са затворени и най-малко един съд разгласи, че ще затвори за деня, откакто по постройката му бяха хвърляни камъни.

Три летища - в Апуримак, Арекипа и туристическия център Куско, остават затворени поради безредиците.

Полицията заяви за блокади по автомагистралите в 13 от 24-те района на страната.

В отговор на нарушаванията министърът на защитата Алберто Отарола съобщи, че държавното управление ще разгласи изключително състояние за магистралната система, с цел да подсигурява невъзпрепятствания пренос. 

Въоръжените сили на страната са натоварени и със отбраната на основна инфраструктура, в това число летища и ВЕЦ-ове, добави Отарола.

Каква ще е ориста на сваления президент

Върховният съд на Перу подреди отстраненият от власт президент на Перу Педро Кастильо да остане в ареста, отхвърляйки жалбата му против задържането, предадоха международните организации и Българска телеграфна агенция.

Решението на съда може да предизвика нови митинги, съпроводени от принуждение, при които жители упорстват за освобождение на Кастильо, оставка на приемника му на поста и неотложно насрочване на избори за нов президент и Конгрес, отбелязва Асошиейтед прес.

По-късно тази седмица прокуратурата възнамерява да изиска до три години непрекъснато задържане на отстранения държавен глава.

При чуването си Кастильо съобщи, че задържането му е " безпричинно и случайно " и благодари на поддръжниците си за техните " старания и битка ". 

Според съдията обаче доказателства сочат, че Кастильо е бил арестуван, до момента в който се е опитвал да доближи мексиканското посолство, с цел да изиска леговище, малко откакто бе отхвърлен от власт от депутатите поради опита си да разпусне Конгреса преди той да гласоподава импийчмънт против него.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР