Въоръжената групировка Демократични сили за освобождение на Руанда (ДСОР), обвинена

...
Въоръжената групировка Демократични сили за освобождение на Руанда (ДСОР), обвинена
Коментари Харесай

Въоръжена групировка, отвлякла туристи, отрича да е убила италианския посланик в Конго

Въоръжената формация Демократични сили за избавление на Руанда (ДСОР), упрекната от държавното управление на Демократична република Конго, че е направила нахлуване против ескорт на Организация на обединените нации, при което бяха убити италианският дипломат Лука Атаназио и още двама души, отхвърли да е забъркана в офанзивата, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

 Италианският дипломат в Конго почина при атентат против ескорт на Организация на обединените нации Виж още

ДСОР е една от близо 120-те въоръжени групировки, настоящи в Източно Конго. Тя е учредена от висши руандийски офицери и членове на милиции, които съгласно Организация на обединените нации и други са помогнали за организирането на геноцида в Руанда през 1994 година

" ДСОР афишират, че по никакъв метод не са забъркани в нападението ", съобщи през днешния ден бунтовническата организация и осъди това " мерзко ликвидиране ".

През май 2018 година групировката отвлече двама английски туристи в същия регион , където беше осъществено вчерашното нахлуване, и ги държа няколко дни, преди да ги освободи.

Президентството на ДР Конго сподели, че офанзивата е била осъществена от шестима въоръжени мъже, които спрели състоящия се от два автомобила ескорт на път северно от град Гома, столица на провинция Северно Киву. Нападателите отвели от колите седемте пасажери, откакто умъртвили един от водачите. Войници и пазачи от Националния парк " Вирунга ", намиращ се до границите на ДР Конго с Руанда и Уганда, наблюдавали групата и избухнала престрелка. Нападателите стреляли по бодигарда на италианския дипломат, който умрял на място , и по дипломата, който бил ранен в корема и умрял по-късно в болничното заведение на мироопазващата задача на Организация на обединените нации в Гома. Президентството сподели, че изпраща екип, който да проверява случая.

Представител на организацията " Киву секюрити тракър ", която следи размириците в района, съобщи, че не може да се изключи опцията нападението да е било осъществено от ДСОР.

" (Но) ние не сме видели, а и държавното управление не е показало до момента, доказателства за отговорността на ДСОР на този стадий ", сподели той.

Тленните остатъци на италианския дипломат Лука Атаназио и на неговия бодигард Виторио Яковачи през днешния ден бяха върнати с боен аероплан от Гома в Италия, заяви екип на Франс прес.

 Снимка: Официален профил във Facebook/Посолство на Италия в София

Междувременно посолството на Италия у нас разгласява фотография и благодари за цветя, оставени в памет на убитите.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР