Въоръжената група, известна като Джаиш ал адл или Армията на

...
Въоръжената група, известна като Джаиш ал адл или Армията на
Коментари Харесай

Армията на справедливостта пое отговорност за атаката срещу полицаи в Иран

Въоръжената група, известна като " Джаиш ал адл " или " Армията на справедливостта ", пое отговорност за нападението тази заран в Захедан, Иран, което докара до гибелта на минимум шестима души , оповестява " Шафак ".

Групировката съобщи, че нападението е осъществено като възмездие.

Това е салафитска ислямистка военна организация, настояща най-вече в Югоизточен Иран . Групата е основана през 2012 година от някогашни членове на Джундала, сунитска екстремистка въоръжена група.

В отговор на случая Иранската революционна армия излезе с изказване, потвърждаващо, че " терористичен екип, състоящ се от четирима души, се е опитал да щурмува полицейски сектор № 16 в Захедан ", ситуиран в сунитската молитвена зала Мусала.

Припомняме, че двама служители на реда и четирима нападатели бяха убити при самоубийствена офанзива против полицейски сектор в размирната югоизточна част на Иран. 

Нападението бe осъществено в Захедан, столицата на провинция Систан-Балуджистан, където се организираха по време на вълната от национални вълнения предходната година. Демонстрациите започнаха през септември след гибелта на 22-годишната кюрдка Махса Амини, арестувана от моралната полиция в страната.
 Шестима убити при самоубийствена офанзива против полицейски сектор в Иран
Шестима убити при самоубийствена офанзива против полицейски сектор в Иран

Загинали са двама служители на реда и четиримата нападатели

Държавната телевизия заяви, че " всички четирима терористи " и двама полицейски чиновници са починали при офанзивата.

Систан-Белуджистан, който граничи с Пакистан и Афганистан, е една от най-бедните провинции на Иран и главен маршрут за трафик на опиати.

Организации за отбрана на човешките права показват, че малцинствената група белуджи, за която се счита, че наброява към 2 милиона души, е подлагана на дискриминация и репресии от десетилетия.

В Захедан се организират ежеседмични митинги след убийството на протестиращи на 30 септември 2022 година, макар че безредиците утихнаха в множеството останали елементи на страната.

По данни на " Амнести интернешънъл " силите за сигурност са умъртвили минимум 66 души по време на репресиите против протестиращите. Впоследствие управляващите уволниха полицейския пълководец на Захедан и началника на полицейския сектор.

Властите упрекнаха за началото на стрелбата на 30 септември така наречен Армия на справедливостта - въоръжена формация на белуджи, която съгласно тях работи от Пакистан.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР