Външният министър Сергей Лавров обвини Евросъюза, че се опитва да

...
Външният министър Сергей Лавров обвини Евросъюза, че се опитва да
Коментари Харесай

Лавров: ЕС инвестира в Централна Азия, за да изтласка Русия, но ние няма да изчезнем от там

Външният министър Сергей Лавров упрекна Евросъюза, че се пробва да изгони Русия от Централна Азия, само че блокът се проваля, съобщи Агенция Франс Прес.

Влиянието на Москва върху района, който счита за своя сфера на въздействие, понижа след офанзивата в Украйна. В същото време с изключение на Русия за въздействие в Централна Азия се борят Европа, Турция, Иран и Китай.

" Европейският съюз не крие желанията си по всевъзможен метод да ограничи (Русия) и да я изтласка от Централна Азия и Южен Кавказ ", уточни Лавров в изявление, излъчено в неделя. " Тези опити са безполезни. Ние исторически сме участвали там и няма да изчезнем ", сподели той.

Лавров даде изявление в коридорите на визитата си в Казахстан тази седмица, по време на което съветският президент Владимир Путин се срещна с казахстанския си сътрудник Касим-Жомарт Токаев.

Посещението на съветското управление в Казахстан пристигна седмица след настрана посещаване в Казахстан на френския президент Еманюел Макрон. Френският водач похвали страната, " която отхвърля да бъде в дъното на подчинението на няколко сили ", което бе възприето като намек за Русия.

Лавров отговори, че изказванията на Макрон са „ много нагли за дипломатическия език “. Президентският представител Дмитрий Песков посочи, че западните страни влагат в Централна Азия, с цел да изтласкат Русия.

Бившите руски републики в Централна Азия, които се стремят да диверсифицират интернационалните си партньорства, станаха сцена и очевидци на бурна дипломатическа интензивност тази седмица, в това число визитата на турски и ирански водачи в Узбекистан.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР