Външният министър на Великобритания Джеймс Клевърли обявяви налагането на санкции

...
Външният министър на Великобритания Джеймс Клевърли обявяви налагането на санкции
Коментари Харесай

Великобритания санкционира трима българи за корупция

Външният министър на Англия Джеймс Клевърли обявяви налагането на наказания против три авторитетни български лица, забъркани в закононарушения свързани с корупция, в това число корист с обществени средства. Това оповестиха от посолството на Англия. 

В известието на посолството се споделя: 
  Англия и Съединени американски щати подхващат координирани дейности за премахване на корупцията в България.„ Прозрачност без граници “ класира България като една от най-засегнатите от корупция страни в Европа.
" Бивш народен представител, някогашен чиновник на националната сигурност и най-богатият човек в България бяха глобени от Обединеното кралство и Съединени американски щати за корист с властта си посредством пренасочване на държавни средства в своя изгода. На трите високопоставени лица от български генезис през днешния ден (петък, 10 февруари) бяха наложени забрани за пътешестване на териториите на двете страни, а активите им бяха замразени, според Глобалния антикорупционен санкционен режим на Обединеното кралство (UK’s Global Anti-Corruption (GAC) sanctions regime) ", написа в известието. 

Британският външен министър Джеймс Клевърли акцентира: „ Санкционираните лица са лишили народа на България от запаси, жизненоважни за икономическото и общественото развиване на страната. Парите, които можеше да бъдат употребявани за ремонт на пътища, създаване на лечебни заведения и подкрепяне на икономическия напредък на България, вместо това се озоваха в джобовете на същите корумпирани персони “.

От посолството афишират още: " Обединеното кралство работи в близко съдействие със Съединени американски щати, за да поддържа България в нейните старания за справяне с корупцията и укрепването на върховенството на закона посредством санкциониране на фигури, забъркани в забележителна корупция. Санкционираните лица са: 
  Делян Пеевски, някогашен депутат и медиен магнат. Пеевски е взел участие в опити за практикуване на надзор върху основни институции и браншове в българското общество посредством подкупи и потребление на въздействието на медийната си империя ".Илко Желязков, някогашен чиновник по националната сигурност и член на борда на най-голямата държавна енергийна компания в България, който употребява позицията си, с цел да пренасочи рентабилен държавен контракт за лична полза.Васил Божков, апетитен за най-богатия човек в България, натрупал положението си в хазартната промишленост. Божков всеобщо употребява подкупи, с цел да отбрани бизнес ползите си ".
В позицията на посолството се споделя още: " Обединеното кралство се ангажира да се бори с корупцията по света и ще продължи да употребява всички средства, с които разполага, с цел да се оправи с корумпираните персони, където и да се намират те. Правителството на Обединеното кралство е глобило общо 35 физически и юридически лица, в това число трите през днешния ден, според Глобалния антикорупционен режим от неговото въвеждане през април 2021 година "
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР