Външният министър на Турция Хакан Фидан е обсъдил ситуацията в

...
Външният министър на Турция Хакан Фидан е обсъдил ситуацията в
Коментари Харесай

Турция е обсъдила ситуацията в Газа с Египет и Йордания

Външният министър на Турция Хакан Фидан е разискал обстановката в линията Газа с сътрудниците си от Египет и Йордания в обособени телефонни диалози, заяви турски дипломатически източник, съобщи Българска телеграфна агенция, като се базира на информация на Ройтерс.

Фидан е обменил мнение по отношение на „ прекъсването на офанзивите, ориентирани към цивилното население в Газа " и постигането на незабавно преустановяване на огъня.

Израел твърди, че обстрелва „ Хамас ", а не цивилни, само че ислямистката палестинска формация употребява жителите на линията като жив щит, отбелязва Ройтерс.

Фидан е разискал и напъните за гарантиране на безпрепятственото и непрестанно даване на филантропична помощ за Газа с египетския външен министър Самех Шукри, добавя източникът.

Фидан ще се срещне и с държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън в понеделник в Анкара, с цел да обсъдят обстановката в Газа.

На 7 октомври бойци на " Хамас " направиха невиждана офанзива против еврейската страна. След нападението Израел стартира интензивна въздушна и сухопътна атака в Газа, вследствие на която са починали над 9000 души, настояват здравните управляващи в ръководената от " Хамас " Газа. Цели региони в анклава са превърнати в руини.

В Израел минимум 1400 души бяха убити при офанзивата на " Хамас ", по данни на израелските управляващи, отбелязва Франс прес.

Движението " Хамас " откри контрола над линията Газа през 2007 година, като в профил от властта предвожданото от Махмуд Абас придвижване " Фатах ". Понастоящем " Фатах " управлява единствено палестинските региони на Западния бряг.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР