Външният министър на Северна Македония Буяр Османи ще пристигне в

...
Външният министър на Северна Македония Буяр Османи ще пристигне в
Коментари Харесай

Буяр Османи идва в България заради побоя в Охрид

Външният министър на Северна Македония Буяр Османи ще дойде в София в неделя и дружно със своя български сътрудник Николай Милков ще посетят потърпевшия при жестокия побой в Охрид Християн Пендиков. Македонският българин е настанен за лекуване във Военномедицинска академия (ВМА).

Тежкият престъпен случай може да провокира нова рецесия в връзките сред двете страни, а рисковете за това се ускоряват от тежката политическа неустойчивост в София. Предсрочните парламентарни избори в България ще се проведат най-късно при започване на април и основават необятни благоприятни условия за нагнетяване на напрежението, написа Mediapool.

В събота Вътрешна македонска революционна организация провежда проява пред постройката на представителството на Европейската комисия в София в отбрана на Пендиков. Настояването бе Европейски Съюз да помогне за прекъсване нанасилието над хората българско съзнание в Северна Македония. Евродепутатът от Вътрешна македонска революционна организация Ангел Джамбазки сезира европейските институции за нападението против деятеля на българския културен клуб “Цар Борис III “ в Охрид.

До този миг няма смяна в положението на Християн Пендиков, оповестиха за Българска телеграфна агенция от пресцентъра на Военномедицинска академия (ВМА). Състоянието му е приблизително тежко, само че без заплаха за живота.

Веднага откакто е признат във Военномедицинска академия (ВМА), са му направени всички нужни проучвания и съвещания за уточняване на неговото положение. Медиците са установили голям брой пострадвания в региона на лицето и тялото, както счупвания на няколко места на долнатачелюст.

Пендиков бе атакуван и пребит на 19 януари, а ден по-късно българското държавно управление изпрати държавния аероплан, с цел да го транспортира за лекуване в София.

В събота сутринта стана ясно, че професионален играч по източни бойни изкуства е един от нападателите, заяви БГНЕС. Става дума за Илия Спасевски, койтое професионален играч по жиу жицу. Той е член на клуба по карате в Охрид “Кун-су-то “. Спасевски взе участие в професионални надпревари и е притежател на голям брой награди от тях.

В събота българският основен прокурор Иван Гешев заяви, че се е свързал със своя македонски сътрудник, който го е уверил, че казусът се проверява интензивно. Има няколко задържани по отношение на нападението.

В петък Министерството на вътрешните работи на Република Северна Македония заяви, че към 22:30 ч. в полицията в Охрид е обявено за физическо посягане против Пендиков, което осъществено от трима души с букви С.К., С.К. и И.С.. Всички обвинени са от Охрид.

Пред македонската полиция Пендиков е съобшил, че е бил атакуван от С. К. в заведение, намиращо се на пристан " Македония " в Охрид, а по-късно още веднъж и отвън обекта.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР