Външният министър на Китай Цин Ган заяви, че отношенията между

...
Външният министър на Китай Цин Ган заяви, че отношенията между
Коментари Харесай

Китайският външен министър: Отношенията между САЩ и Китай са сериозно влошени

Външният министър на Китай Цин Ган съобщи, че връзките сред Съединени американски щати и Китай „ са се влошили съществено “ , като в същото време предизвести за евентуален спор .

„ Сдържането и потискането няма да създадат Америка велика. Това няма да спре обновлението на Китай, “, разяснява Цин Ган .

Цин Ган , някогашен дипломат на Китай в Съединени американски щати, организира първата си конференция като външен министър по-рано през днешния ден. Сагата с хипотетичния шпионски балон ускори напрежението сред двете свръхсили макар неотдавнашните старания за възстановяване на връзките им.

„ Съединени американски щати смятат Китай за собствен главен противник и за най-сериозното геополитическо предизвикателство. Това е все едно първото копче на ризата да бъде закопчано неверно, “, сподели още Цин Ган и отговори на въпроса дали към момента са вероятни постоянни връзки сред Съединени американски щати и Китай , откакто разликите сред тях нарастват . По негови думи Съединени американски щати приканват за основаване на „ защитни огради “ , само че това, което в действителност желаят, е Китай да не отвръща на удара с думи или дейности, когато бъде предизвикан . С тези свои думи той имаше поради мненията на американския президент Джо Байдън от предишния месец, че Съединени американски щати „ ще се конкурират изцяло с Китай, само че не търсят спор “ .

Китайският външен министър съобщи също, че дипломатическата рецесия , провокирана от случая с балона , е можело да бъде предотвратена , само че Съединени американски щати са работили с „ презумпцията за виновност “ . Както е известно, Вашингтон към този момент дефинира хипотетичния шпионски балон като „ очевидно нарушаване на суверенитета на Съединени американски щати “ . Пекин призна, че обектът им принадлежи, само че изясни, че става дума за цивилен дирижабъл , който се е отклонил от курса инцидентно.

По отношение на Украйна Цин Ган разяснява, че „ невидима ръка “ движи рецесията в Украйна, само че не назова никоя съответна страна или лице. Той повтори, че досега Китай не е предоставял оръжия на нито една от страните в руско-украинската война и прикани за обновяване на мирните договаряния сред тях. Министърът изрази страдание, че войната е достигнала сериозен миг сложи и ясния въпрос: „ Защо Съединени американски щати би трябвало да изискват от Китай да се въздържа от доставки на оръжие за Русия, когато самите те продават оръжие на Тайван? “

56-годишният Цин Ган е назначен за външен министър на Китай през декември 2022 година и е един от най-младите политици на този пост в историята на страната. Той размени Уан И, който беше нараснал в Политбюро на ръководещата Комунистическа партия през октомври същата година. Доверен асистент на китайския президент Си Дзинпин , външният министър е добре прочут като посланик с корав метод .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР