Външните министри на Швеция и Финландия планират да пътуват скоро

...
Външните министри на Швеция и Финландия планират да пътуват скоро
Коментари Харесай

Външните министри на Финландия и Швеция отиват в Турция

Външните министри на Швеция и Финландия възнамеряват да пътуват " скоро " до Турция за договаряния, с цел да отговорят на възраженията на Анкара против участието на двете скандинавски страни в НАТО, заяви шведското външно министерство, представено от Ройтерс.

Шведският външен министър Ан Линде и финландският външен министър Пека Хаависто ще се срещнат с турския си сътрудник Мевлют Чавушоглу в Анкара, като детайлностите за визитата се прецизират.

Финландия и Швеция, чието присъединение към НАТО на този стадий, отхвърлиха да удовлетворят настояването на Анкара за изгонването на 33 обвинени за присъединяване в активността на групировки, приети за терористични в републиката, съобщи TRT в понеделник. Според него турските управляващи са поискали да екстрадират " терористите от ПКК (Работническата партия на Кюрдистан) и FETO (привържениците на мюсюлманския просветител Фетулах Гюлен, който живее в САЩ) ", само че Хелзинки и Стокхолм.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган сподели на 13 май, че към момента не преглежда позитивно опцията Финландия и Швеция да се причислят към НАТО, които съгласно него са се трансформирали в " къща за посетители за терористични организации " , по-специално за членове на неразрешената ПКК в Турция. На идващия ден Чавушоглу, че намерено поддържат ПКК, като означи, че болшинството турци се опълчват на приемането на тези страни в НАТО. Официалният представител на турския президент Ибрахим Калън в същия ден посочи, че Анкара не затваря вратата за присъединение на двете скандинавски страни към Северноатлантическия алианс , само че смята за належащо НАТО да вземе поради опасенията за националната сигурност на страната му.
 Путин: Русия ще отговори на влизането на Финландия и Швеция в НАТО
Путин: Русия ще отговори на влизането на Финландия и Швеция в НАТО

Според него обаче двете страни не представлявали опасност за Русия
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР